Modni svet v solzah: umrl je André Leon Talley

Včeraj se je poslovil André Leon Talley, prvi afroameriški kreativni direktor v zgodovini kultne revije Vogue, legendarni modni novinar, TV obraz, stilist in eden najbolj vplivnih imen v svetovni modni industriji. Dočakal je 73 let, natančen vzrok njegove smrti pa še ni znan. Po besedah njegove dolgoletne prijateljice in anesteziologinje dr. Yvonne Cormier je umrl zaradi zapletov po okužbi s covidom-19, sicer pa je imel že dolgo zdravstvene težave zaradi previsoke telesne teže.

André Leon Talley se je v modo neskončno zaljubil že pri devetih letih, ko je v knjižnici našel revijo Vogue. V mladosti je diplomiral iz francoskega jezika na univerzi v Severni Karolini ter magistriral na univerzi Brown z nalogo o temnopoltih ženskah v delih Baudelairea in Flauberta, kasneje pa je začel pomagati modni urednici Diani Vreeland v Metropolitanskem muzeju umetnosti. Nato je delal še pri revijah Interview, Women’s Wear Daily, W, New York Times, reviji Vogue pa se je pridružil leta 1983 kot direktor modnih novic. Hitro je postal desna roka kreativne direktorice in glavne urednice Anne Wintour, na tem položaju pa je deloval med letoma 1987 in 1995. Leta 1995 je zapustil Vogue in se preselil v Pariz, kjer se je vrnil k reviji W Magazine, leta 1998 pa se je znova pridružil reviji Vogue, in sicer za polni delovni čas, kot glavni urednik, ter pisal mesečno kolumno Style Fax. V tej vlogi je ostal do leta 2013, ko je Voguu dokončno pomahal v slovo. V 80. in 90. letih preteklega stoletja je z delom za kopico znanih revij ključno prispeval k uveljavljanju temnopoltih manekenk in manekenov v visoki modi.

Prodoren modni urednik in novinar je bil tudi stilist nekdanje prve dame Michelle Obama in svetovalec Oscarja de la Rente, pri reviji Out so pa so ga leta 2007 uvrstili na lestvico petdesetih najvplivnejših gejev in lezbijk v Ameriki. Širši javnosti je postal znan med letoma 2010 in 2011, ko je kot sodnik nastopal v resničnostnem šovu Ameriški top model, ki ga je vodila manekenka Tyra Banks. Tam je izstopal s svojim stilom, najpogosteje pa je bil odet v dizajnerski kaftan, kombiniran s plaščem.

Ob njegovi smrti so se na družbenih omrežjih zvrstili številni zapisi znanih modnih oblikovalcev. Belgijska modna oblikovalka Diane von Fürstenberg je v slovo zapisala: »Nasvidenje, dragi André. Nihče ni videl sveta na bolj glamurozen način kot ti, nihče ni bil bolj veličasten in bolj srčen od tebe. Svet bo zdaj manj vesel. Rada sem te imela in se s tabo smejala 45 let. Pogrešam tvoje glasne vzklike. Tako zelo te imam rada.«

IG: @andreltalley

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si