Muzej Louvre in HTC VIVE Arts predstavljata prvo izkušnjo navidezne resničnosti

Na veliki razstavi del Leonarda da Vincija tudi virtualni ogled znamenite Mona Lize

HTC VIVE Arts in pariški muzej Louvre od 24. oktobra obiskovalcem ponujata nepozabno doživetje z naslovom Mona Lisa: Beyond the Glass – prvo muzejsko izkušnjo navidezne resničnosti (VR). Obiskovalci imajo tako priložnost, da v okviru velike razstave del Leonarda da Vincija, najbolj  znano mojstrovino italijanskega renesančnega genija spoznajo na povsem nov način ter s pomočjo VIVEPORT-a tudi od koder koli po svetu.

 

Foto: HTC Vive Arts in Emissive

 

Mona Lisa: Beyond the Glass ponuja povsem nov pogled na znamenito da Vincijevo sliko in daje priložnost, za bolj osebno srečanje z likovno umetnino v virtualnem prostoru. S pomočjo te inovativne in interaktivna izkušnje, lahko muzej uporabnikom širom sveta ponudi dostop do ikonične Mone Lize na doslej še neviden način.

Na začetku sedemminutne poglobljene izkušnje se opazovalec s pomočjo najnovejšega predvajalnika za navidezno resničnost VIVE Cosmos znajde v sobani muzeja Louvre, kjer domuje znamenita Mona Liza. Sprva je postavljen za množico obiskovalcev, pred sliko v muzejski galeriji.

 

Foto: HTC Vive Arts in Emissive

 

Ko se množica razide se opazovalec premakne v neposredno bližino slike, ki ni več zavarovana z zaščitnim steklom in okvirjem. Zdaj si lahko sam ogleda živopisne podrobnosti te slavne oljne slike, vključno s teksturo lesene plošče, ki se vidi skozi barvni sloj, pa tudi hrbtno stran plošče, kjer lahko opazuje razpoko v lesu in način, kako je bila restavrirana.

Izkušnja navidezne resničnosti združuje gibljivo sliko, zvok in interaktivno zasnovo, ki opazovalcu omogoča poglobljeno izkušnjo da Vincijevega sveta in odkrije, kaj vse lahko fotografiranje ikonične umetnine z infrardečo lučjo razkrije o modelu na sliki. Opazovalec dobi na popotovanju skozi čas vpogled v proces nastajanja znamenite umetnine in kako se je le ta v 500 letih spreminjala. Pripovedni del izkušnje pa razblini številne mite o sami Moni Lizi na način, da razkrije več podrobnosti o njenih oblačilih in identiteti.

 

Mona Lisa: Beyond the Glass predstavi tudi slikarsko tehniko sfumato, ki je Leonardu da Vinciju omogočila, da je z več sloji glazure, barve in pigmenta v podobi Mone Lize dosegel zelo prefinjeno senčenje. Opazovalcu je učinek te tehnike ponazorjen s tankim slojem dima, ki napolni prostor in mehča svetlobo. Virtualna izkušnja razkriva tudi skrite podrobnosti pokrajine, ki služi kot ozadje slavnemu da Vincijevemu modelu.

Mona Lisa: Beyond the Glass govori o širšem pomenu ustvarjanja novih metod, s pomočjo katerih obiskovalci spoznavajo muzejske umetnine, ustanove pa lahko tovrstne inovacije sprejmejo kot ključen element svojega razstavnega programa ter z njimi dosežejo širše občinstvo.

 

Foto: HTC Vive Arts in Emissive

 

Razširjena domača različica je na voljo za prenos v HTC-jevi neomejeni VR naročniški storitvi, VIVEPORT Infinity, skupaj z ostalimi VR spletnimi platformami, vključno z mobilnim VR za iOS in Android. Uporabnikom poleg vsebine, ki si jo lahko ogledajo v muzeju, ponuja tudi priložnost, da doživijo izkušnjo samega obiska Louvra, ko vstopijo skozi ikonično stekleno piramido v virtualni prostor, obiščejo Grand Galerie in si ogledajo celotno da Vincijevo zbirko slik v znamenitem pariškem muzeju.

 

To izjemno izkušnjo virtualne resničnosti so skupaj omogočili Louvre, HTC in VR produkcijski studio Emissive.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si