Na kaj morate biti previdni pri izbiri sončnih očal?

Poletje je pred vrati in tudi pred vstopom v letošnje poletje različne blagovne znamke opozarjajo na pomembnost zaščite kože in oči pred UV žarki. Ena izmed takšnih blagovnih znamk je tudi Ray Ban, ki opozarja, da lahko ponaredki sončnih očal naredijo več škode kot koristi, saj lahko prepuščajo do 66 odstotkov UV žarkov, kar lahko pusti trajne posledice. Zelo pomembno je izbrati očala z UV zaščito in seveda morajo nuditi tudi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki, sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezni oči. UVB-sevanje je za oči in kožo bolj škodljivo v primerjavi z UVA-sevanjem. Tako plastične kot tudi steklene leče na sončnih očalih absorbirajo nekaj UV svetlobe, vendar pa se absorpcija dodatno izboljša s kemično obdelavo v lečnem materialu ali pa z dodatnimi prevlekami na lečah. Vrednost UV zaščite mora biti UV400 oz. 100 % UV zaščito.

Izbira materiala: Pri izbiri materiala, iz katerega so izdelana stekla sončnih očal, imamo danes na razpolago široko paleto raznih umetnih mas in različnih vrst stekel. Najpogostejši materiali, uporabljeni pri steklih za sončna očala, so: polikarbonat, trpežen in izredno lahek material; CR-39, plastika, ki se uporablja večinoma za korekcijska stekla; steklo, ki je veliko bolj trpežno, vendar tudi težje in manj udobno pri sami nošnji. Barve stekel igrajo zelo pomembno vlogo pri sami prepustnosti svetlobe do oči. Razumljivo je, da si barvo izbiramo po lastnem okusu, vendar je dobro upoštevati nasvete optikov pri izbiri prave barve. Vsaka barva stekel igra določeno vlogo pri prepustnosti svetlobe. Siva recimo ne popači barv, rjava znižuje bleščanje, rumena preprečuje lesk, zelena preprečuje bleščanje ipd. Potem pa so tukaj še polarizirana stekla, ki preprečujejo bleščanje svetlobe, ko se le-ta odbija od gladkih predmetov, vode, ledu, mokrega cestišča itd. Ta stekla so najbolj priporočljiva.

Izbira stekel: Ob nakupu sončnih očal je priporočljivo, da se izberejo stekla, ki imajo zaščito proti praskam. Mnogi uporabniki ne vedo, da imajo tudi očala svoj rok trajanja. Stopnja UV zaščite pri novih očalih in starih se razlikuje od tega, kako skrbno jih vzdržujemo. In če so popraskana, UVB žarki lažje povzročajo poškodbe oči. Plastična stekla so temu veliko bolj podvržena kot steklena. Čeprav so zelo atraktivna, so stekla, ki so zrcalna, zelo občutljiva na praske. Zelo pomembno vlogo pri izbiri kvalitetnih stekel za sončna očala igra antirefleksni sloj. Ta sloj namreč odpravi zrcaljenje stekla, ki povzroča napetost in utrujenost oči v različnih pogojih – pri delu z računalnikom, pri nočni vožnji z avtom, pri umetni svetlobi, …

Izbira okvirjev: In če že pazimo na kakovost stekla, je dobro, da smo pozorni tudi na material, iz katerega so narejeni okvirji očal. Pri vaši dokončni izbiri naj igra vlogo tudi to, katera očala vam najbolj ustrezajo. Nekatera so lažja, nekatera težja in že tako boste lahko izločili tista, ki niso primerna za vaš obraz.

Pomoč strokovnjakov: Ray Ban v svoji paleti nudi širok nabor sončnih očal in pri vaši izbiri vam bodo pomagali tudi strokovnjaki v izbranih optikah, ki se ponašajo z nalepko “Ray Bay certified reseller 2017”. Poleg tega pa se Slovenija od sedaj ponaša tudi z lastno uradno spletno stranjo, na kateri boste lahko našli raznolike tipe in modele očal.

 

Foto: Pexels

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si