Najboljši kruh brez gnetenja: Pirin kruh s sončnimi semeni

Maja in JernejPripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Ta recept posvečava vsem, ki obožujete peko kruha, a vam gnetenje testa čisto nič ne diši. Seveda lahko določene lastnosti kruha dosežemo samo z gnetenjem, vendar to še ne pomeni, da moramo jesti kruh brez gnetenja, ki je trd kot skala. Ta kolač kruh je tako polnega okusa, da ga lahko jemo kar tako, kot poslastico. Notranjost je mehka, sočna in čisto nič suha, dodatno hrustljavost pa dodajo sončnična semena in ovseni kosmiči. Izdelava je super preprosta in tudi ukvarjati se nam ni potrebno veliko s testom, tako da ta kruh definitivno spada med tiste “ta hitre”. Super dobro, predvsem z maslom in domačo marmelado. Njami.

Čas priprave: 15 minut; čas vzhajanja testa: 3 ure, čas peke: 30 – 35 minut minut

 

PIRIN-KRUH_jernejkitchen

SESTAVINE (Za 1 srednje velik kolač)

PREDTESTO

100g pirine moke

100g mlačne vode

3g suhega kvasa ali 6g svežega kvasa

PIRIN KRUH S SONČNIČNIMI SEMENI

180g pirine moke

120g sončničnih semen

40g ovsenih kosmičev

10g morske soli

4g suhega kvasa ali 8g svežega kvasa

220g mlačne vode

POSIP:

50g sončničnih semen

50g ovsenih kosmičev

POSTOPEK:

PREDTESTO

Najprej pripravimo predtesto. V srednje veliki skledi, s pomočjo kuhalnice premešamo pirino moko, mlačno vodo in kvas. Skledo pokrijemo s kuhinjsko krpo ali živilsko folijo in postavimo na stran, na sobno temperaturo, za 1 uro.

PREMEŠAMO SESTAVINE

V večji skledi s kuhalnico premešamo pirino moko, sončnična semena in ovsene kosmiče. Dodamo morsko sol in vodo ter dobro premešamo. Skledo pokrijemo s kuhinjsko krpo ali živilsko folijo in postavimo na stran, na sobno temperaturo, za 1 uro, oziroma dokler se masa ne podvoji.

DRUGO VZHAJANJE

Model, pekač za kruh (800g) rahlo premažemo z rastlinskim oljem. Na delovno površino damo mešanico 50g sončničnih semen in 50g ovsenih kosmičev. Testo prestavimo na delovno površino in ga povaljamo v tej mešanici. Oblikujemo ga tako, da se bo čisto prilegal pekaču. Testo prestavimo v pekač, tega pa pokrijemo s kuhinjsko krpo ali živilsko folijo ter postavimo na stran, na sobno temperaturo, za 1 uro, oziroma dokler se masa ne podvoji. Pečico segrejemo na 240°C.

PEKA

Na dno pečice damo posodo z ledeno mrzlo vodo, pekač s kruhom postavimo v pečico ter znižamo temperaturo na 230°C. Pečemo 30 – 35 minut, oziroma dokler ni kruh zlato – rjave barve. Po 15 minutah peke, odstranimo posodo z vodo. Pečen kruh ohladimo na rešetki in ga ne pokrivamo s krpo. Rahlo ohlajen se odlično prileže z malo (ali malo več) masla in domačo marmelado. Dober tek.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si