“Navsezadnje otrok pride brez navodila in z njim ostaneš sam.”

Slovenski podkast za bodoče mamice in očke

Slovenski podkast sceni se je v tem tednu pridružil novinec Minimellows, namenjen bodočim in aktualnim staršem. Avtorica Ajda Rotar Urankar bo dvakrat na mesec gostila različne strokovnjake, s katerimi bo klepetala o tematikah, povezanih z otroki in zgodnjim starševstvom.

 

Foto: @Minimellows_Kids

 

Ime Minimellows mnoge mamice že poznajo po izredno kvalitetnih, ročno narejenih in v Sloveniji izdelanih ninicah za dojenčke. Kravica Paulina, zajček Aiko in medvedek Pablo so sedaj dobili še nadgradnjo. Ajda je namreč zasnovala prvi slovenski podcast, ki bo odgovarjal na vprašanja in dileme novopečenih staršev.

Vizija te mlade, a vse bolj priljubljene znamke je namreč postati spletno mesto, kamor se mamice in očki zatečejo po relevantne nasvete, navdih in motivacijo v vsemogočih življenjskih situacijah, ki so za mlade starše danes vse prej kot enostavne.

 

Z dr. Veroniko Podgoršek o vplivu otrok na zvezo

V prvi epizodi je Ajda poklepetala z dr. Veroniko Podgoršek, priznano družinsko in zakonsko terapevtko. Minimellows podcast sta otvorili s pogovorom o vplivu otrok na zvezo. Odprli sta mnoga vprašanja, o katerih se v družbi premalo govori ali pa jih preprosto ne upamo zastaviti na glas. Na primer, kako različno lahko potekajo priprave na družino, kakšno vlogo nosi oče, in zakaj se odnos med partnerjema po prihodu otročka popolnoma spremeni.

Dr. Podgoršek je na začetku poudarila, da so velikokrat spregledana stresna obdobja že pred prihodom otroka. Že takrat lahko prihaja do razhajanj v željah partnerjev ali pa si oba otroka želita, vendar ga ne moreta imeti. To so naporne preizkušnje, ki prinašajo drobna trenja, ta pa lahko pripeljejo v vedno večjo oddaljenost partnerjev.

 

“Kljub temu, da delata na skupni povezovalni tematiki, ju lahko ta močno razdruži,” je dejala.

 

Prihod otroka obrne vsako zvezo na glavo

V nadaljevanju sta se sogovornici strinjali, da po prihodu otroka nastopi popolnoma nova realnost v zvezi, ne glede na to, kako dolgo sta bila partnerja pred tem skupaj. Tako partnerja vsak zase in kot par gresta v nekaj popolnoma novega. Vse, kar je bilo prej ustaljenega, se spremeni. V njiju se prebudijo nova čustva, občutki, morda tudi nepredalane zadeve iz lastnih otroštev. Narava poskrbi, da se poveča njuna senzitivnost, da lahko bolje zaznavata in razumeta potrebe otroka. Posledično pa se poveča tudi občutljivost v njunem odnosu, kar ga lahko resno ogrozi.

“Na žalost poznamo kar nekaj primerov ločitev okoli otrokovega prvega ali drugega leta,” je nadaljevala Ajda. Dr. Podgoršek je potrdila, da do tega prihaja zaradi potenciranih problemov, drugega ritma in dodatnega stresa, ki ga prinese otrok. Partnerja se na vse to odzivata vsak po svoje; posledično se oba počutita neslišana, nerazumljena, sama in prestrašena.

 

“Navsezadnje otrok pride brez navodila in z njim ostaneš sam,” je še dodala Podgorškova.

 

Prvo leto pomembna mama, kaj pa očka?

Druga tematika, ki sta jo nagovorili, je izjemno pomembna vloga očeta. “Morda je v prvem letu navidezno v ospredju res materinska vloga – v smislu dojenja, hranjenja,” je povedala priznana strokovnjakinja. Vendar pa nikakor ne gre zapostavljati očeta in sklepati, da ima zato manjše starševske kompetence. Oče vstopa v simbiotičen odnos med mamo in otrokom, dajati mora občutek, da je otrok hoten, zaželen. Z mamico mora sodelovati in poskrbeti, da se dobro počuti tudi ona.

 

“Je pa res, da ženske pogosto same odrinemo moške, hkrati pa jim zamerimo, da nam ne pomagajo. Tukaj gre za psihično strukturo prestrašene ženske, ki ima občutek lastne manjvrednosti in zato odganja moškega. Ker se počuti ogroženo, bi rada vse naredila, po drugi strani pa tarna, da je za vse sama. Marsikatera je navajena stisniti zobe, na ven kazati lepo sliko, navznoter pa trpeti,” je pojasnila Podgorškova.

 

Nič ni narobe, če si priznamo, da vsega enostavno ne zmoremo same in prosimo za pomoč.

“Po drugi strani pa imamo tudi moške, ki se izogibajo vpletenosti v očetovsko vlogo,” je razložila. “Tak je recimo moški, ki pride po službi domov, se usede na kavč in reče partnerki, da je delal (in bo zdaj počival). Ženska takrat ostane sama z občutkom zapuščenosti in zavrženosti.” In to so odlični zametki za poporodno depresijo, ki jo doživijo mnoge mamice.

 

Ključ do uspeha solidarnost, podpora in sodelovanje

Pomembno je, da se zavedamo, da ima otrok oba starša, ki nosita enako odgovornost zanj. Kadar sliši ženska svojega partnerja reči: “Ti bom pomagal,” bi se ji morala prižgati rdeča lučka za alarm. Podgorškova je razložila takole: “V zdravem starševskem odnosu namreč ne gre za pomoč očeta materi, temveč za sodelovanje obeh. Ko izgineta solidarnost in podpora, se počasi izgubi partnerski odnos; to pa lahko vodi do stiske, ki povzroči, da gre vsak partner v svojo smer.”

 

Kakšna je idealna razlika v starosti otrok?

“Ali je za zvezo bolje, da sta otroka bližje skupaj ali nekaj let narazen?” se je glasilo Ajdino končno vprašanje. “Pravega recepta ni, se pa moramo zavedati, da se ljubezen z vsakim naslednjim otrokom podvoji in ne prepolovi,” je zagotovila izkušena gostja, ki ima tudi sama štiri otroke. Kakšno leto ali dve je dobro počakati že samo zato, da si žensko telo opomore.

Bolj kot so otroci starostno podobni, več se lahko igrajo. Otroci z večjimi starostnimi razlikami pa so lahko kot edinci. Za konec je Podgorškova opozorila še na past, v katero se pogosto ujamejo starši.

 

“Pri različnih starostih je treba paziti, da starejšega otroka ne krivimo za vsako stvar in mu ne dajemo preveč odgovornosti, ki je niti ne more sprejeti. Ko tudi mlajšemu postavimo meje, se starejši zave izredno pomembnega dejstva – da je ljubezen mamice do njega in do bratca ali sestrice enakovredna.”

 

Otroci v naših življenjih torej odprejo čudovito novo poglavje. Partnersko zvezo preoblikujejo v družino in aktivno sodelujejo pri grajenju materinske in očetovske vloge. Lahko se potolažimo, da so dojenčki naporni, a tudi kasnejša obdobja niso povsem enostavna. So različna in s seboj prinašajo drugačne izzive. Pomembno je, da starši kljub mnogim težkim situacijam čez vsa obdobja skušamo ostati čim bolj povezani, veliko komunicirati in si (o)stati ob strani.

 

Vabimo vas k poslušanju prve epizode Minimellows:

Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/si/podcast/minimellows/id1535848017

Anchor: https://anchor.fm/ajda-rotar-urankar

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si