Nazaj k naravi z znamko Reserved

Urban Craft, najnovejša Reserved kolekcija, je posvečena preteklosti in ročnemu delu. Navdih črpa v unikatnih in edinstvenih vezeninah, kot so jih izdelovale naše babice. Urban Craft pomeni iskanje notranjega miru v teh negotovih časih, ko se mnogi vračamo k spretnostim, ki smo jih v preteklosti opustili. Pri mlajših uporabnikih družbenih omrežij je opazen velik porast zanimanja za ročna dela in izdelke saj oznaka »arts and crafts« na Instagramu generira preko 3.5 milijona objav.   

Namen kolekcije je tudi usmeritev pozornosti na samozadostnost, iznajdljivost in neodvisnost. Naše življenjske prioritete se neposredno odražajo skozi naš slog oblačenja. 

Vsak izdelek v tej kolekciji je edinstven. Obleka in lahkotna prešita jakna sta, namesto z modernim digitalnim potiskom, okrašeni z originalnim potiskom, ki spominja na akvarel. Uporabili smo tudi različne tehnike vezenin, kot na primer plosko izvezene dekoracije v etno slogu na belih hlačah in prešiti bomber jakni, ali pa vezenina v angleškem slogu na črni obleki z volančki.  

V kolekciji se grob organski bombaž in jeans prepletata in dopolnjujeta s tkaninami z gubami in teksturo, kot je mehek muslin (narejen iz organskega bombaža) in debelejše in tanjše pletenine. Umetelnost kolekcije je poudarjena s kontrastnimi, okrasnimi čipkami na puloverjih in barvno paleto, ki je očesu prijetna in deluje skoraj kot slika. Intenzivna modra barva jeansa, cvetlično roza, rumenkasta barva vanilije in umazano beli toni se prepletajo s teksturami in vzorci na obleki, jakni v slogu kimona in kratkem topu z napihnjenimi rokavi. Posebno pozornost v kolekciji pritegne črn kvačkan top z belo obrobo; izdelan v slogu ročnega kvačkanja je na voljo v omejeni količini.    

Urban Craft nadaljuje z idejo kompletov, ki so v letu 2021 zelo modni; v kolekciji najdete poleten kostim s kratkimi hlačami, ujemajočimi topi in krili, pa tudi bolj športne hlače in jakne z dekorativnimi vezeninami na rokavih. Kroji spominjajo na 70-a leta; rahlo povišan pas pri dolgih oblekah, kombinezoni s širokimi hlačnicami in kratki topi, ki odpirajo pogled na popek, okrašeni z vezeninami in podrobnostmi, ki spominjajo na ročno delo prikličejo spomin na stare družinske fotografije, hkrati pa so trdno zasidrani v sedanjosti. Za moderen videz poskrbijo žepi (tudi na oblekah), všite in fiksirane gube pa tudi uporaba modernih, okolju prijaznih materialov. 

Kolekcija je izdelana v duhu trajnostnega razvoja in skladno z Eco Aware filozofijo. Uporabljeni so certificirani, okolju prijaznejši materiali. Največji del izdelkov v kolekciji je izdelan iz organskega bombaža, katerega proizvodnja in obdelava je okolju veliko bolj prijazna od klasičnega bombaža. Organski bombaž je obdelan samo z naravnimi pesticidi in gnojili. Za njegovo produkcijo niso uporabljena gensko spremenjena semena.  Organska vlakna, ki se uporabljajo pri izdelavi EcoAware izdelkov, so certificirana s strani neodvisnih inštitucij in ustrezajo vodilnim mednarodnim standardom kot sta Standard organske vsebnosti (Organic Content Standard – OCS) in globalni organski tekstilni standard (Global Organic Textile Standard – GOTS). V kolekciji Urban Craft je uporabljen tudi Tencel Lyocell ki nosi mednarodni EU Ecolabel certifikat in torej skozi celoten postopek proizvodnje in uporabe, od samega pridobivanja surovega materiala, preko distribucije in razgradnje materiala po obrabi zadošča visokim okoljskim standardom. V kolekciji ne manjka niti certificirana Lenzing™ ECOVERO™ viskoza, okolju prijazno vlakno, pri izdelavi katerega so izpusti CO2 zmanjšani do 50%. Postopek zaprte zanke, ki se uporablja pri proizvodnji zagotavlja tudi veliko manjšo porabo vode in onesnaženje okolja. Na ta način pridobimo material ki diha, je koži prijazen in biološko razgradljiv. 

Slike, ki jih je posnela fotografinja Sonia Szóstak, za stiliranje pa je poskrbela Karla Gruszecka še dodatno poudarjajo zlitje tradicije in modernega. Prekrasna retro notranjost prostorov v južnjaškem slogu predstavlja idealno ozadje za surovost in dediščino, ki sta vpleteni v kolekcijo. Prefinjenost, mehkoba in funkcionalna modernost so definicija surovega razkošja –  življenja brez odvečnih, nepotrebnih elementov, prepletenega z izdelki, ki imajo svojo zgodbo, kot na primer spominki s potovanj ali oblačila, ki imajo za nas posebno vrednost.

Urban Craft kolekcijo si lahko ogledate na spletu na https://www.reserved.com/si/sl/woman/inspired/urban-craft

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si