Slasten kolač s karameliziranimi bananami

GourmetPripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Nikoli nisem bila prav velika oboževalka bananinih slaščic, no, dokler Jernej ni naredil tega fantastičnega kolača s karameliziranimi bananami … Moj Bog, božanska slaščica! Za to poslastico ne potrebujete pečice. Naredite testo, karamelizirate banane nato pa v ponvi pečete 35-40 minut. Kolač je poln super začimb, kakava, čokolade in seveda, banan. Midva sva uporabila pirino moko, lahko pa uporabite tudi belo ali pa polnozrnato moko. Super slaščica, primerna tudi za hitre rešitve, kadar dobimo nepričakovan obisk prijateljev ali družine. Super duper!

 

UPSIDEDOWN_bananacake_jernejkitchenZa 1 kolač – ponev premera 24 cm
Čas priprave: 10 minut
Čas pečenja: 35–40 minut

SESTAVINE:

TESTO ZA KOLAČ
125g masla, narezanega na kocke in zmehčanega
100g sladkorja
1 čajna žlička morske soli
¼ čajne žličke mletih klinčkov
¼ čajne žličke pimenta
¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka
½ čajne žličke mletega cimeta
1 čajna žlička nesladkanega kakava v prahu
1 velika zrela banana
2 jajci, proste reje
125g pirine moke
7g pecilnega praška
1 čajna žlička kvalitetnega ruma

KARAMELIZIRANE BANANE
50g sladkorja
3 zrele banane
10g temne čokolade (70% kakavovih delcev)
25g masla

POSTOPEK:

1. TESTO ZA BANANIN KOLAČ
V večji skledi penasto stepemo zmehčano maslo, sladkor in ščepec soli. Dodamo mlete klinčke, piment, muškatni orešček, cimet in žličko nesladkanega kakava ter eno zrelo banano. Dobro premešamo s pomočjo električnega mešalnika.

2. TESTO ZA BANANIN KOLAČ
Dodamo jajca, eno po eno, medtem pa neprenehoma mešamo. Nadaljujemo z mešanjem nadaljni 2 minuti. Dodamo pirino moko, pecilni prašek ter rum. Vse dobro premešamo s kuhinjsko lopatico.

3. KARAMELIZIRANE BANANE IN PEČENJE
Olupimo in razpolovimo banane. Na močan ogenj pristavimo ponev. Ko je ta zelo vroča, dodamo sladkor in pustimo, da ta karamelizira (približno 5 minut). Dodamo 20ml vode, čokolado in maslo ter premešamo. Dodamo banane, s prerezano stranjo navzdol. Testo enakomerno razporedimo čez prerezane banane, pokrijemo s pokrovko ter pečemo 35-40 minut na nizkem ognju.

4. POSTREŽEMO
Bananin kolač takoj prestavimo iz posode na krožnik, tako da ga obrnemo na “narobe stran”. Postrežemo ga lahko takoj, še toplega ali pa malo kasneje, ko se nekoliko ohladi. Po želji posujemo s sladkorjem v prahu.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri