Nova sezona Pop-Upstart: RAVNIKAR GALLERY SPACE

Nova sezona Pop-Upstart: RAVNIKAR GALLERY SPACE

 

V četrtek, 12. septembra, se začenja nova sezona dogodkov Pop-Upstart v Projektni pisarni Centra za kreativnost v Mariboru. Dvodnevni pop-up dogodki, ki potekajo vsak mesec, gostijo pisano paleto slovenskih oblikovalcev z različnih področij kreativnega in kulturnega delovanja. S svojimi izdelki lahko nagovorijo novo, široko občinstvo, razgrnejo svoje ustvarjalne pristope in predstavijo, kako se spopadajo z raznimi izzivi pri prodaji in trženju. Tokrat bo prostor začasno zavzela in prevzela ljubljanska galerija RAVNIKAR GALLERY SPACE, ki jo vodi Piera Ravnikar. Razstavni prostor bo gostil pregled fotografij Ade Hamza iz knjige Studio visits in izbrana likovna dela umetnikov Nine Čelhar, Simona Kocijančiča in Maje Babič Košir, ki jih galerija zastopa in so podrobneje predstavljeni tudi v sveže izdani knjigi PERSONAL OUTSIDES: mapiranje ljubljanske umetniške scene, prvi publikaciji galerije, ki bo prav tako predstavljena na dogodku. Vabljeni na prvi dogodek nove sezone Pop-Upstarta.

 

 

Predstavitveni pogovor z ustanoviteljico galerije Piero Ravnikar bo v mariborski Projektni pisarni Centra za kreativnost potekal v četrtek, 12. septembra, ob 18. uri, Beseda bo tekla o vodenju sodobne galerije, stiku z aktualnimi mladimi ustvarjalci in vzbujanju zanimanja za umetniški trg. Sledilo bo odprtje začasne prodajne razstave, pri čemer bo na voljo tudi nova serija grafik Maje Babič Košir, R / EDITIONS, ki so v omejeni nakladi nastale v okviru aktualne mesečne produkcije R galerije, posamezne oštevilčene in podpisane grafike bodo na dan odprtja na voljo po promocijski ceni 50 €. Vsa razstavljena dela bo mogoče kupiti tudi naslednji dan, v petek, 13. septembra v »Pop-up trgovini« med 10. in 18. uro.

 

V knjigi PERSONAL OUTSIDES: mapiranje ljubljanske umetniške scene so predstavljeni umetnice in umetniki: Nina Čelhar, ZEK Crew, Nevena Aleksovski, Luka Uršič – KALU, Ivana Bajec, Maja Babič Košir, Beli Sladoled: Miha Perne in Leon Zuodar, Simon Kocjančič, Zoran Pungerčar, Helena Tahir, Adrijan Praznik, Tadej Vaukman, Neža Jurman – NEZ PEZ, Mina Fina, Urška Rednak, Tina Konec, Ron Preinfalk – RONE84 in Ada Hamza, ki je tudi avtorica fotografij.

 

RAVNIKAR GALLERY SPACE in Center za kreativnost (CzK) sicer sodelujeta tudi v okviru  projekta individualnih mentorstev za profesionalizacijo umetniškega delovanja na področju trženja in promocije aktualne likovne produkcije Kako (pre)živeti od umetnosti?. Po besedah Piere Ravnikar je brezplačen program svetovanj namenjen umetnicam in umetnikom mlajše in srednje generacije, ki aktivno delujejo na področju sodobne produkcije ter kažejo izjemen potencial in motivacijo za svoj umetniški razvoj. Pop-Upstart dogodka se v galeriji veselijo zaradi možnosti aktivne predstavitve svojih programov in dejavnosti mariborski publiki. Pravi, da njena želja po sodelovanju temelji predvsem v iskanju sinergij in priložnosti, kako oblikovati trajnostno rešitev za vzpostavitev dialoga med gospodarstvom in vsebinami, izzivi, s katerimi se sooča področje kulturnega in kreativnega sektorja. »Prvenstveno mislim, da je domačim umetnikom potrebno zagotoviti celostno podporo, aktivno platformo, da lahko nemoteno delujejo in ustvarjajo. Zato naj bo osnovni namen naših prizadevanj še naprej v oblikovanju in razvijanju tistih prostorov, ki na prvo mesto umeščajo umetnost in njene umetnike ter kolektive«, pojasni Piera Ravnikar. Partnersko mrežo CZK pa zaznava kot »priložnost za dolgoročno iniciativo skupnosti, ki lahko s svojimi aktualnimi programi kulturnih in kreativnih vsebin razmišlja celostno, strateško in predvsem, povezovalno. Odpira prostor(e) formalnih in neformalnih sodelovanj, srečanj in izmenjav posameznikov ter kolektivov, ki aktivno razvijajo in soustvarjajo mlado kreativno krajino, tako doma kot v tujini.«

 

Ravnikar Gallery Space [R – s p a c e] je leta 2017 zaživela v centru Ljubljane in združuje umetniška dela uveljavljenih in mladih umetnikov in umetnic iz regije, njen glavni namen pa je seznanjanje širše skupnost z izvirno vizualno umetnostjo in aktualno likovno produkcijo. Je razstavni prostor in prodajna galerija, ki inovativno predstavlja in trži umetniške formate, v kratkem času pa je postala prepoznavno središče sodobne umetnosti.

 

Piera Ravnikar na področju sodobne umetnosti in urbane kulture aktivno deluje zadnjih petnajst let. Sodelovala je s številnimi umetniki, mednarodnimi organizacijami, mediji in soustvarjala razne projekte s področja likovne produkcije. Skoraj desetletje je bila umetniški vodja programa Kina Šiška, vzpostavila je galerijo DobraVaga, trenutno pa vodi Ravnikar Gallery Space in sodeluje pri projektih, kot so MENT Ljubljana, LIMITED EDIT111ONS, Independent Platform New York City in SKALINADA AIR. Magistrirala je iz zgodovine na Univerzi v Londonu, EU diplomo pa je pridobila iz kulturnega menedžmenta pri Association Marcel Hicter v Bruslju.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si