KOLUMNA: o stereotipu samskih žensk

Barbara_Fercic_1Adam & Eva
Kolumna o odnosih, seksu & modi

Kolumna se s posebno previdnostjo dotika moško-ženskih odnosov in urbanega življenja ter pretresa žgečkljive teme iz postelje. Ali obstaja stereotip zagrenjenih samskih žensk srednjih let in kaj ima to opraviti s previsokimi pričakovanji?

Piše: Barbara Ferčič, izvršna urednica revije GRAZIA, ki ima med priborom samo velike žlice.

„Na začetku sva se lepo pogovarjala, sproščeno, brez pritiskov, potem pa je naenkrat postala zatežena in je ni nič spravilo v boljšo voljo. Zakaj bi se ukvarjal s tem?“ sva klepetala s prijateljem, ko mi je razlagal o ženski v poznih tridesetih, ki jo je spoznal na spletu. To že skorajda ‘smrdi’ po klasičnem sodobnem stereotipu zagrenjene samske ženske srednjih let z dobro kariero, ki BF_3živi v večjem mestu, kajne? „Ne vem, kaj je s temi malo starejšimi samskimi ženskami, ampak skoraj vse so zafrustrirane, ker še nimajo moža in otrok,“ je še poudaril. Kaj je torej ‘narobe’ z njimi? Kje na svoji precej uspešni poti življenja skrenejo s poti in se vdajo malodušju, da jih niti živahen utrip prestolnice ne spravi zvečer iz postelje, kamor tako ali tako že dolgo ni po pomoti zašel niti kakšen pajek (ker je njeno stanovanje kajpada najmanj sterilno), kaj šele nočni obiskovalec? Čisto prav ima prijatelj, ko pravi, da se s takšnimi zgodbami ne želi ukvarjati. Le zakaj bi se? Vseskozi je v akciji, življenje zajema z veliko žlico in je vedno pripravljen priskočiti na pomoč, tudi če v nedeljo popoldne na poti iz Ljubljane obtičim na provizorični železniški postaji sredi rovt, od koder v mojo smer ne pelje noben vlak do poznega večera in nujno potrebujem prevoz domov. Le zakaj bi se donkihotsko ukvarjal z žensko, ki ne vidi vseh svetlih reči v življenju in raje doma tarna nad nepoštenostjo realnosti do nje ter se vdaja melanholiji? Izguba energije? Najmanj to!

BF_2Življenje ni pošteno, sprijaznite se že s tem. Zelo težko boste tudi prepričali koga, da vam kar koli ‘pripada’. Pripada vam samo to, kar si zaslužite in kar tudi razdajate svetu. Zakaj imajo potem ljudje naenkrat tako visoka pričakovanja? Da ne bo pomote: z njimi ni nič narobe, ko opravljajo vlogo naše notranje motivacije za uspešno delovanje in doseganje ciljev. V težave pa zarinemo, ko ta postanejo previsoka in še huje – merilo za vrednotenje uspešnosti, naše in drugih. Ljudje imajo pogosto do sebe, ljudi in življenja na splošno previsoka pričakovanja, zato so tudi velikokrat razočarani. To seveda ne pomeni, da bo samska ženska drastično znižala svoje standarde glede novega partnerja in se zadovoljila s prvo zgubo, ki bo zalajala v njeno smer. Malo več spoštovanja, prosim! Drugo vprašanje pa so pričakovanja od življenja. Kje pa piše, da morajo vsi imeti popolnega moža ali ženo (ki po možnosti zna tudi brati misli), pridne in pametne otroke, prijazno taščo, zabavne kolege, tedenski šoping, vsak večer zanimivo dogajanje … in še in še. Zakaj takrat, ko se kar koli od tega ne uresniči, prikličejo nad svojo ubogo usodo temne oblake in se zabubijo v varen kokon doma, namesto da bi užili tiste trenutke, ki vseeno razsvetljujejo življenje? Hudič je s temi pričakovanji, saj velikokrat prinesejo samo – razočaranje. Življenje je pestro samo toliko, kolikor si ga narediš sam. Martin Kojc je že leta 1935 v Učbeniku življenja napisal: „Nesreča nas doleti, kadar se trudimo za srečo.“ Kakor hitro se otresemo previsokih pričakovanj, lažje zadihamo tako sami kot ljudje okrog nas. In šele takrat lahko spoznamo moškega, ki bo poskrbel za tistih manjkajočih 10 odstotkov do polnega zadovoljstva – za preostalih 90 smo namreč odgovorne same. Povsem drugo vprašanje pa se porodi, ko se začnejo drugi s tem okoriščati, in prepoznati volkove, zlasti v poslovnem svetu, je veščina, ki se je še vedno vztrajno učim.

Foto: Boris B. Voglar, osebni arhiv avtorice

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si