Odprta plesna scena 2019

TRIJE PLESNI VEČERI ZA UVOD V FESTIVAL LENT

 

 

 

Od torka, 18. junija, do četrtka, 20. junija se bo kot uvod v Festival Lent odvila že 28. Odprta plesna scena, ki že skoraj tri desetletja skrbi za prepoznavnost sodobnega plesa na naših odrih. Tri plesne predstave, ki se bodo odvile v treh večerih, bodo tudi tokrat zasedle oder Lutkovnega gledališča Maribor, občinstvu pa se bodo predstavile skupine Plesna izba Maribor s predstavo Čudovito preživetje, Center urbane kulture Kino Šiška in Exodos Ljubljana s predstavo Chorus ter skupina Milan Tomásik & co s predstavo Fight Bright.

 

Odprta plesna scena v organizaciji javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna enota Maribor, je del rednega programa JSKD vse od leta 1992 in od stalnica Festivala Lent od 1998. Predstavlja različne domače in gostujoče sodobne plesne presežke, ustvarjene v zadnjem času. Je priložnost za prepoznavanje vrhunskih mladih umetnikov, aktualnih razmišljanj, izmenjav idej in promociji plesne umetnosti.

JSKD z izvajanjem Odprtih plesnih scen briše meje med ljubiteljsko in poklicno plesno ustvarjalnostjo ter zmeraj znova išče priložnosti za povezovanja.

 

Prvi večer, 18. junija, se bodo predstavile plesalke Plesne izbe Maribor, ki so pod koreografskim vodstvom April Veselko ustvarile Čudovito preživetje, predstavo, ki raziskuje lepoto človeške ranljivosti, preizkuša osebne meje in nas izziva, da opustimo stanje udobja ter se odpravimo na potovanje v neznane razsežnosti naših še neodkritih zmožnosti! »Koliko zmore telo? Kaj vse prenese um? Kako se telo in um spreminjata skozi ekstremno izčrpanost? Kako se prilagajata in nadgrajujeta? Na kakšen način najlažje premagujemo napore? Ali smo pripravljeni starega sebe pustiti zadaj, za premik na nov nivo? Koliko smo se pripravljeni izpostaviti? Koliko tega, kar že imamo tvegati,« se sprašujejo plesalke, ki ugotavljajo, da smo ranljivi, kadar premikamo meje. Predvidimo posledice in nadaljevanje, a zagotovo ne vemo, v kaj se podajamo. Vemo samo to, da morda pred nami leži nekaj čudovitega, kar bi bilo škoda pustiti nedotaknjeno, neraziskano. »Konec koncev – ali nismo ravno takrat, ko smo ranljivi in negotovi, a se kljub temu trudimo po svojih najboljših močeh, najbolj človeški?«

 

Čudovito preživetje

 

V sredo, 19. junija, na oder prihaja Chorus, najboljša predstava po izboru občinstva letošnje Gibanice v izvedbi skupine Centra urbane kulture Šiška in Exodosa Ljubljana, v koreografiji Žigana Krajnčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja.

Ustvarjalce predstave Chorus ples zanima kot trangresivna gesta, ki lahko preseže normirano in stvarno, saj je gibanje kot relacijska Reč vselej stvar medtelesnega in s tem zelo plodna možnost politične emancipacije. “Ples je vselej lociran vmes – v neki pogoj skupnosti. Nima lastne pozicije; dar je, ki ga prejmemo brez sprejetja, dar, ki ga damo brez dajanja. Skupaj lahko obstajamo le vmes, v praznih prostorih, črnih luknjah, naših nenehnih nesporazumih, ki vzpostavljajo resničnost. Eno smo lahko le skozi razliko,” je v imenu ustvarjalcev zapisal Jan Krmelj.

Odprto plesno sceno bo v četrtek, 20. junija zaključila skupina Milan Tomásik & co v predstavi Fight Bright, v kateri se ustvarjalci zavzemajo za pristno zaznavo in prepoznavanje; ostrino uporabljajo za obrambo, nikoli za napad; tveganje za samouresničevanje. Predstava ustvarja silovito moč, ki vodi k izhodišču spopadov ter pri tem išče sočutje in krepi dialog. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko (pre)izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej.

 

Chorus

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si