Odprti poziv CzK: Oblikovanje prihodnosti

Napovejte prihodnost bivanja

Center za kreativnost vabi vse, ki si upajo napovedati prihodnost bivanja, da svoje projekte prijavijo na natečaj Oblikovanje prihodnosti, ki je odprt do 15. decembra 2019. Zaželeni so drzni izdelki, ki se usmerjajo v ponovno uporabo, so izdelani iz okoljsko trajnostnih materialov in imajo visoko oblikovalsko in funkcionalno vrednost. Na podlagi predlogov bo komisija izbrala izdelke za skupinsko predstavitev na mednarodnih tednih oblikovanja, sejmih in razstavah v letu 2020, kot sta teden oblikovanja v Milanu in teden oblikovanja na Dunaju. Vabljeni k sodelovanju!

 

 

Toyo Ito in Kazuo Sejima sta leta 1985 zasnovala projekt Pao, bivališče za nomadsko žensko v Tokiu. Zamislila sta si scenarij bivanja v prihodnosti, kjer se skoraj vse funkcije bivanja dogajajo v urbani metropoli, dom pa je zreduciran na minimalno zatočišče, šotor ali zaslon, ki urbanemu nomadu ponuja dostop do informacijske mreže.

S tem projektom sta arhitekta v mnogočem napovedala sedanjost, v kateri je zaradi tehnoloških mobilnih naprav stanovanje še bolj povezano z delom, bivanje pa postaja kontinuum, v katerem se prepletata delo in prosti čas. Omreženost na globalni ravni pomeni, da ni več nujno, da vsi delamo na isti lokaciji, v isti pisarni, temveč je delo postalo neodvisno od lokacije.

Posamezen prijavitelj lahko posreduje največ tri predloge. Svoje predloge, ki naj vsebujejo opis in fotografije, posredujte na info@czk.si. Prijavi dodajte razlago in opišite, kako vaš izdelek napoveduje bivanje v prihodnosti, kako izboljšuje življenje uporabnikov (funkcionalnost), kako sledi konceptom pozitivnega snovnega kroga oz. ponovne uporabe in iz katerih materialov je izdelan.

Izmed prispelih predlogov bo komisija izbrala največ 20 izdelkov, ki bodo uvrščeni na razstavo. Vsak izmed prijaviteljev, ki bodo uvrščeni v izbor, bo upravičen do 2000 EUR bruto sredstev, s katerimi lahko krije stroške izdelave ali izboljšave prototipa. Člani komisije lahko izbor dopolnijo tudi z izdelki, ki jih predlagajo sami. Komisijo sestavljajo arhitekt in oblikovalec Vasa Perović, oblikovalka in pedagoginja Leonora Jakovljević, industrijski oblikovalec Jan Jagodič, kustosinja in oblikovalka Federica Sala, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan ter arhitektka in vodja programa CzK Mika Cimolini.

 

Več informacij o pozivu in podrobnejša navodila za prijavo najdete TUKAJ.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si