Oktober je obarvan roza

Rožnati oktober velja za mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Pri Slovenkah je to najpogostejša oblika raka, saj letno za to boleznijo zboli več kot 1300 žensk. Prav zato je še toliko pomembnejša preventiva predvsem v obliki aktivnega življenjskega sloga, rednega mesečnega samopregledovanja, odzivanja vabilom na preventivne presejalne programe in uravnotežene prehrane.

 

Zdrava dopolnitev jedilnika

Jabolka in šampinjoni so del celovite zdrave prehrane, ki je ključnega pomena tako za splošno zdravje kot za preventivo raka dojk.

Šampinjoni vsebujejo veliko hranljivih snovi – kot odličen vir antioksidantov, vitaminov in mineralov naj bi pripomogli h krepitvi imunskega sistema in uravnavanju presnove, vsebujejo pa tudi veliko vitamina D. Redno uživanje lahko tako pripomore k boljšemu počutju ter izboljšuje odpornost.

Jabolka naj bi veljala za najbolj priljubljeno sadje na svetu. S svojo sočnostjo v sive jesenske dni prinašajo svežino in okus poletja. Bogata so z antioksidanti ter vsebujejo tako prehranske vlaknine kot vitamina A in C.

 

Popoln par z dobrim namenom – jabolka in šampinjoni

Jabolka in šampinjoni niso le del sveže in raznolike prehrane, temveč tudi zdrava dopolnitev vsakodnevnega jedilnika – z njihovo izbiro pa naredite nekaj dobrega tudi za druge. Za vsak roza paket jabolk in/ali šampinjonov, kupljenih v mesecu oktobru, HOFER namreč 10 centov namenja slovenskemu združenju za boj proti raku dojk Europa Donna. »Skrb za zdravje mora ostati prioriteta skozi vse dni v letu, ne zgolj oktobra,« so prepričani pri HOFERju, zato želijo z oktobrskimi aktivnostmi svoje zaposlene in kupce spodbuditi k zdravim življenjskim navadam.

 

 

Mlada špinača s šampinjoni in jabolki

Na žlici olja prepražite za grižljaj velike trakce puranjih zrezkov. Dodajte sol in poper po okusu ter postavite na stran. Šampinjone očistite, narežite na rezine in popražite na žlici olja. Med tem časom očistite mlado špinačo ter ji dodajte narezano očiščeno jabolko. Špinačo začinite s prelivom, ki je sestavljen iz tanko narezane čebule, žlice sončničnega olja, limoninega soka ter ščepca sladkorja. Preliv po okusu solite in poprajte. Špinačo preložite na krožnik in obložite s pripravljenimi puranjimi trakci ter popestrite s suhimi brusnicami in mletimi orehi.

 

Recept: Mlada špinača s šampinjoni in jabolki

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si