Omamno dišeči angleški kruhki za zajtrk

Tudi vi obožujete sveže pečene, omamno dišeče in še vedno rahlo tople pekovske izdelke zjutraj? Potem bodo ti pirini, angleški kruhki (english muffins) popolni za vas.

Pripravite jih večer prej, pustite vzhajati, oblikujte, nato pa jih postavite v hladilnik čez noč. Potem sledi še samo pečenje v ponvi in bam, sveže pečeno, omamno dišeče in tako zelo dobro. Ja, ti kvašeni kruhki so pečeni v ponvi, tako da ne bo potrebno skrbeti za primerno temperaturo pečice in prehodno ogrevanje. Super, kajne? Mehki, polnega okusa, saj vsebuje tako polnozrnato moko, kot tudi pirino moko, resnično enostavni za narediti, pa še hitro so pečeni. Kruhki so odlični z maslom in marmelado (ali z domačim medom), odlični so tudi s poširanim jajcem in šunko, pa tudi za kakšen hiter burger.

Pirini angleški kruhki vam bodo vzeli le 20 minut za pripravo, potrebujete pa:

  • 110 ml toplega mleka
  • 6 g svežega kvasa
  • 75 g polnozrnate moke
  • 75 g pirine moke
  • 3 g soli
  • 20 g masla, sobne temperature
  • 1 žlico polente
  • 1 čajno žličko masla za pečenje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIPRAVA

Mleko (pazimo, da ni prevroče) in Fala kvas damo v skodelico in dobro premešamo. V večji skledi premešamo polnozrnato in pirino moko. Dodamo sol in dobro premešamo. Po desetih minutah dodamo še mešanico mleka in kvasa. Zgnetemo v prožno testo, nato dodamo maslo in gnetemo še približno 5 minut, tako da je maslo zelo dobro vngneteno v testo. Pokrijemo s krpo ali živilsko folijo in pustimo na sobni temperaturi vzhajati 1 uro. Testo razdelimo na štiri dele in vsakega oblikujemo v kroglo, to pa z dlanjo potisnemo navzdol, da dobimo obliko polpeta.

VZHAJANJE

Večji krožnik ali pladenj posujemo s polento in dodamo kruhke. Zgornji del kruhkov posujemo še s preostalo polento. Pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi 35 minut ali pa postavimo čez noč v hladilnik (v kolikor jih bomo sveže pekli za zajtrk).

POSTREŽEMO

Večjo ponev postavimo na srednje močan ogenj, dodamo 1 čajno žličko masla in ga dobro razmažemo po ponvi. Mafine z zgornjim delom položimo navzdol v ponev. Pokrijemo s pokrovom in pečemo 5 minut. Nato mafine obrnemo in jih odkrite pečemo še 5 minut na drugi strani. Postrežemo še tople (odlični so tudi prerezani na pol in popečeni v toasterju) z maslom, marmelado, jajcem ali jih postrežemo v sendviču. Shranimo jih v dobro zaprti posodi do dva dni. Dober tek!

Recept: jernejkitchen.com

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si