Organizacija Nordic Art Initiative s partnerji ustvarila otrokom prijazno okolje v Pediatrični kliniki

Neprofitna organizacija Nordic Art Initiative (NAI) povezuje organizacije, podjetja in posameznike z namenom spodbujanja družbeno koristnih kulturnih projektov in aktivnosti. V okviru projekta Umetnost z višjim ciljem (“Art with a Bigger Purpose”) je NAI s pomočjo partnerjev izvedla projekt v Pediatrični kliniki v Ljubljani.


Bolnišnica je okolje, ki lahko vsem nam, zlasti najmlajšim, povzroča obilico stresa, strah in čustvene konflikte. Likovna umetnost kot najpomembnejši neverbalni način komunikacije služi kot pomembno terapevtsko sredstvo. Zato je cilj projekta preobraziti pusto bolnišnično okolje Pediatrične klinike v otrokom prijazen prostor, ki bo stimulativno vplival na počutje tako otrok, njihovih staršev, obiskovalcev kot tudi osebja.

Po več kot enoletnih zahtevnih pripravah, ki so vključevale izbor ustvarjalcev, umetniške delavnice in rezidence, ustvarjanje, dokumentiranje ter sodelovanje s partnerji, so nastala barvita in pomenljiva likovna dela, ki v skupni površini več kot 360 kvadratnih metrov, pokrivajo površine vhodnih prostorov, hodnika, čakalnice, igralnic in dvorišča Pediatrične klinike. Sodelujoči ustvarjalci so iz štirih držav: Črtomir Just (Slovenija), Rafael Mayani (Mehika), Ruth Hengeveld (Nizozemska), Fatheat & Bea Pántya (Madžarska).


Uresničitev projekta Umetnost z višjim namenom v Pediatrični kliniki v Ljubljani je omogočilo sodelovanje in podpora šestih partnerjev – Fundacija Jochnick, Oriflame, Volvo, A1 Slovenija, Philips, Lara.

Strokovna direktorica Pediatrične klinike, doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med., je izjavila: “Bolnišnično okolje je lahko zaradi težjih bolezni, ki jih prenašajo mnogi bolniki, žalostno, sivo in nemotivacijsko. Vsaka dejavnost, zaradi katere je bolnišnica prijetnejša za naše majhne bolnike, je zato zelo dobrodošla. Zato sem vesela projekta, ki ga je izvedla organizacija NAI, saj bo umetnost navdihnila naše prihodnje generacije.”

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si