Pametni obliž opozarja o izpostavljenosti sončnim žarkom

Nosljive pametne naprave postajajo vse bolj priljubljene – leta 2015 je trg nosljive tehnologije presegel 2 milijardi dolarjev, za leto 2017 pa se pričakuje, da se bo številka podvojila. Uporabljajo se na številnih področjih – najbolj znane so verjetno pametne ure, zapestnice, ki merijo športni utrip ali štejejo korake, in kamere. Vse več nosljivih naprav je namenjenih temu, da bi bolj skrbeli za svoje zdravje – lahko spremljamo, koliko spimo in kakšnemu stresu smo izpostavljeni, si prizadevamo za dovolj gibanja … Vsem tem se zdaj pridružuje prav poseben UV-obliž, s katerim lahko spremljamo svojo izpostavljenost žarkom UV. Inovacijo MY UV PATCH je pred kratkim predstavila dermokozmetična blagovna znamka La Roche-Posay.

Gre za enega izmed načinov, ki spodbujajo ozaveščenost o nevarnosti sonca v želji po čim manjšem številu ljudi, ki zbolijo za kožnim rakom. Kar 90 % nemelanomskih kožnih rakov se pripisuje posledicam izpostavljenosti ultravijoličnemu sevanju, ki je povezano tudi s težavami pigmentacije kože in fotostaranja.

Novi La Roche-Posay UV-obliž ima obliko prozorne nalepke, ki je raztegljiva in jo lahko prilepimo na katerokoli območje kože. Njegova površina je približno en kvadratni centimeter, debelina pa 50 mikrometrov – kar je polovica povprečne debeline lasu. V obližu so fotoobčutljiva barvila, ki se prilagodijo osnovnemu tenu kože in spremenijo barvo, kadar so izpostavljena žarkom UV. Na ta način opozarjajo na različne stopnje izpostavljenosti soncu. UV-obliž deluje skupaj z mobilno aplikacijo, ki analizira fotoobčutljive kvadratke barvila in določi  stopnjo izpostavljenosti žarkom UV. Aplikacija uporabnika obvešča o stopnji izpostavljenosti in mu svetuje, kako se lahko zaščiti pred soncem.

V podjetju La Roche Posay so UV-obliž poimenovali MY UV PATCH in je del njihove tristopenjske zaščite pred soncem in pred kožnim rakom. Poleg UV-obliža, ki spremlja izpostavljenost žarkom UV, jo sestavljata še samopregledovanje lepotnih znamenj s t. i. metodo Skinchecker in uporaba krem z visokim zaščitnim faktorjem. UV-obliž je v prodaji skupaj z izdelkoma Anthelios za zaščito odrasle in otroške kože pred žarki UVA in UVB z zaščitnim faktorjem 50.

Foto: PR

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si