Piščančji paprikaš


Piščančji paprikaš z bogato omako je primeren tako za praznovanja kot tudi za kosilo med tednom.
Tokrat vam predstavljamo recept za piščančji paprikaš Maje in Jerneja, ki ustvarjata blog Jernej Kitchen.

SESTAVINE
20 g masla
1 žlica rastlinskega ali olivnega olja
2 šalotki (ali čebuli)
400 g piščančjih beder
15 g sladke paprike v prahu
450 ml vode
20 g masla na sobni temperaturi
20 g moke
100 g kisle smetane

POSTOPEK
Na ogenj postavimo večjo kozico oziroma litoželezno ponev. Dodamo maslo in olje. Piščančja bedra osušimo, solimo in popramo ter jih položimo v ponev. Dobro zapečemo z vseh strani, približno 5 minut. Pečena bedra prestavimo na pladenj.
V isto ponev damo nasekljano šalotko (ali čebulo), jo 2 minuti pražimo pri šibkem ognju, nato dodamo sladko papriko v prahu in kuhamo 1 minuto, občasno premešamo. Piščančja bedra postavimo nazaj v ponev in zalijemo s 450 ml vode. Počakamo, da omaka zavre, nato pri šibkem ognju kuhamo 40 minut. Ponev pokrijemo s pokrovom.
V skodelici premešamo in pregnetemo maslo in moko, da dobimo gladko, homogeno zmes (kot testo). Piščančja bedra vzamemo iz ponve in jih prestavimo na pladenj. V skodelico k maslu in moki dodamo eno zajemalko omake, premešamo, tako da ni grudic, nato pa dodamo še kislo smetano in še eno zajemalko omake, premešamo, da dobimo gladek podmet.
Piščančja bedra in podmet (mešanico masla, moke, omake in kisle smetane) dodamo k omaki (ta naj bo na šibkem ognju) in med neprestanim mešanjem kuhamo približno 5 minut, da dobimo gladko, gosto omako. Pomembno je, da omaka ne vre, saj se bo drugače ločila in ne bo gosta in kremasta. Po okusu solimo in popramo.

Kuhan piščančji paprikaš razdelimo na krožnike in postrežemo. Paprikaš je odličen s špecli, širokimi rezanci, njoki ali pire krompirjem. Poljubno lahko postrežemo še z žlico kisle smetane. Dober tek.

Več slastnih jesenskih receptov Jernej Kitchen najdete v aktualni številki GRAZIE ali TUKAJ.

Foto: jernejkitchen.com

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si