Plačaj z verzom … in napiši pesem

Na današnji svetovni dan poezije je verz ponovno postal plačilna valuta v več kot 1500 kavarnah po svetu. Ob skodelici kave ali čaja se bomo na pobudo dunajske pražarne kave Julius Meinl družili in ustvarjali v 70-ih slovenskih lokalih, račun za kavo ali čaj pa bomo lahko poravnali z verzi. Najlepše stihe naključnih poetov bosta Feri Lainšček in Ditka prelila v pesem, vsak oddan verz pa ima tudi poslanstvo: omogočiti glasbeno ustvarjanje čim večjemu številu mladih. Pri tem so v akciji združili moči z Markom Soršakom – Sokijem in njegovim projektom 20za20.

Letošnja akcija je usmerjena v odkrivanje poezije kot duše nečesa, kar je ljudem blizu na vsakem koraku: glasbe. Globalno pobudo, ki želi s poezijo obarvati življenja čim večjega števila ljudi, je podprl priznani glasbeni ustvarjalec J. P. Cooper, ki bo vsem pesnikom sveta posvetil svojo pesem.
V Sloveniji stopamo še korak dlje, saj bomo pesem soustvarjali prav vsi obiskovalci kavarn, ki bodo za en dan namesto evrov sprejemale tudi verze. Iz prejetih verzov bo podpornik slovenske akcije Feri Lainšček izbral najboljše in pod naslovom “Srečevanja” iz njih stkal besedilo pesmi, ki ji bo melodijo vdahnila mlada glasbenica Ditka.
Feri Lainšček je o svetovnem dnevu poezije med drugim povedal: “Svetovni dan poezije je zame praznik, ki ga tudi sicer praznujem. Poezija namreč ni le eden izmed najbolj subtilnih izrazov ustvarjalnosti človeškega duha, temveč je pesniška resnica o tem svetu tudi dragoceno izročilo, ki nam zmeraj znova pomaga ohranjati človeka v sebi.”

Vsak verz šteje: za glasbeno udejstvovanje mladih
Lani so obiskovalci kavarn svojo kreativnost izrazili z več kot 8000 verzi. Letos želijo v Julius Meinl ta cilj preseči, s tem pa omogočiti mladim, da se spoznajo z možnostmi glasbenega ustvarjanja. Pri tem so združili moči z Markom Soršakom – Sokijem, ki z njegovim dobrodelnim projektom 20za20 obdaruje otroke po slovenskih šolah. Za vsakih 1.000 zbranih verzov bodo namreč omogočili nakup novega glasbenega inštrumenta.

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri