Podarite rabljenemu pohištvu novo življenje in poskrbite za okolje

Povsod je lepo, doma pa je najlepše! Kolikokrat si izrečemo ta stavek v svojem življenju in kako močno občutimo to dejstvo vsakič, ko za seboj zapremo vrata svojega doma. K temu, da se v svojem domu dobro počutimo, pripomorejo tudi obnove, prenavljanja in nakup pohištva, kar domu vdahne novo energijo. Ob uresničevanju naših novih idej pa hitro naletimo na izziv, kam z rabljenim pohištvom: lahko mu podarimo novo življenje v rokah drugega lastnika, ob tem pa še zaslužimo in skrbimo za okolje.

Prihranek pri nakupu in zaslužek pri prodaji pohištva ter opreme za dom

Ponovna uporaba pohištva je eden izmed učinkovitih načinov, da pripomoremo k varovanju naravnih surovin in okolja. Pri tem lahko tudi prihranimo, saj dobimo kakovostne stvari po ugodnejših cenah, ali še dodatno zaslužimo, ko prodamo stvari, ki jih ne potrebujemo več. Po napovedih Market Watch naj bi trg prodaje rabljenega pohištva do leta 2025 dosegel vrednost več kot 13 milijard evrov. Trend rasti obiska oglasov za rabljeno opremo opažajo tudi pri največjem spletnem oglasniku bolha.com. Najbolj obiskane kategorije s pohištvom v letu 2021 so Sedežne garniture, Vrtno pohištvo, Ležišča in dodatki ter Kuhinjsko pohištvo.

»Trenutno imamo v kategoriji Ležišča in dodatki za spalnice in otroške sobe aktivnih 3080 oglasov fizičnih oseb, največ pa se prodajajo postelje in vzmetnice. Za sedežne garniture je kar 1359 aktivnih oglasov fizičnih oseb, največ pa je ponudbe za kotne sedežne garniture. V kategoriji Kuhinjsko pohištvo je število oglasov naraslo za 7 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem 2019. Trenutno imamo aktivnih 1055 oglasov fizičnih oseb, večina od teh pa so oglasi jedilnih miz in stolov,« so povedali pri bolha.com.

Podarimo pohištvu novo življenje

Mateja Hojnik, ki ustvarja instagram in Facebook stran Ljubki dom ter vodi Facebook skupino “Ustvarjamo s srcem<3 ideje pri dekoraciji in opremljanju” z več kot 36 tisoč člani, dobi veliko navdiha in izdelkov na bolha.com.

»Ko smo kupili novo stanovanje, sem končno dobila priložnost, da se izkažem tudi pri opremljanju in dekoraciji. Ugotovila sem, da tudi 
bolha.com ponuja ogromno lepih kosov, ki jih lahko znova uporabim. Občasno tudi kaj predelujem, včasih kupim in predelam star regal, drugič mizico … Danes je na tržišču res toliko možnosti, da lahko staro pohištvo preoblečeš v praktično novo in s tem narediš še nekaj dobrega za okolje. Zakaj ne bi tega izkoristili?!« je povedala Mateja Hojnik, ki navdušuje z lepimi kosi predelanega pohištva, ki krasijo njen dom.

Proizvodnja ene sedežne garniture ustvari 90 kg emisij CO2

Naša družba trenutno še deluje po načelih linearne potrošnje in proizvodnje. Vire pridobimo in predelamo v izdelke, ko izdelkov ne potrebujemo več, pa jih običajno zavržemo. S tem, ko odpadki končajo na odlagališčih ali v sežigalnicah, izgubimo dragocen vir surovin. Če končajo na »divjih odlagališčih«, pa še dodatno škodujejo naravi. Po podatkih Statističnega urada RS je leta 2017 pri nas nastalo okvirno 42.500 ton novih kosovnih odpadkov, med katere spadajo kopalniška oprema, pohištvo, preproge, oblazinjeno pohištvo in vzmetnice, svetila in senčila. Marsikateri kos opreme bi bilo možno reciklirati ali znova uporabiti in s tem podaljšati njegovo življenjsko dobo. To je toliko, kolikor bi Slovenci ustvarili s prižigom 315 milijonov sveč v 21 letih. Proizvodnja ene nove sedežne garniture namreč ustvari 90 kilogramov emisij ogljikovega dioksida.

Na bolha.com je bilo v letu 2020 objavljenih 14.247 oglasov rabljenih sedežnih garnitur. V primeru, da so bile vse tudi prodane, smo prihranili 1.282.230 kilogramov emisij ogljikovega dioksida letno.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si