Pogovorni dogodek s slovenskim fotografom Arnejem Hodaličem

Kot edinemu slovenskemu fotografu je Arneju Hodaliču uspelo objaviti zgodbo iz Slovenije v ameriški izdaji revije National Geographic.

 

Arne Hodalič je fotograf, potapljač, jamar, izredni profesor na VIST in urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija.

Svoja dela objavlja v najpomembnejših tiskanih medijih doma in v tujini; fotografije je razstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Je avtor in soavtor več fotografskih monografij in fotografskih priročnikov, kot podvodni snemalec in koscenarist je sodeloval pri snemanju nekaj dokumentarnih filmov. Revija National Geographic Slovenija bo v torek 19. junija pripravila pogovorni dogodek, kjer bo ravno Arne gost, poleg njega bo na dogodku še en veliki fotograf, to je švedski fotograf Martin Edström.
Arne Hodalič bo v predstavitvi strnil nekaj najbistvenejših načel, pomembnih za pripravo na fotografiranje in za fotografiranje za reportažo v reviji National Geographic, pojasnil bo, na kaj je treba še posebej paziti ter kako uredništvo oblikuje reportažo in jo pripravi za objavo. Arne se je nedavno potepal po Kubi in na svojem blogu zapisal zanimivo razmišljanje. Med drugim je zapisal: “Že dolgo se govori, da je na Kubo treba oditi čim prej, saj naj bi bili tej zadnji oazi komunizma šteti dnevi, in če jo hočemo doživeti tako, kot je bila v najboljših Fidelovih časih, naj bi bil že skrajni čas za obisk. A kaj to pomeni? Da bi se vsega presiti zahodnjaki lahko še zadnjič naslajali ob dolgih vrstah za kruh in druge osnovne dobrine v praznih trgovinah, tako kot včasih? Da bi lahko še naprej po mili volji jedli jastoge za evro ali dva, se vozili v prekrasnih starodobnih ameriških limuzinah in si v postelje vlekli mlada dekleta neverjetne lepote in jih potem odpravili z nakupom kakšnega koktejla in poceni T-shirta? Ne, jaz si take nostalgije po zverinjaku poteptanih človekovih pravic pač ne želim. Kubancem privoščim vse kaj drugega! A na Kubo se že po tihem tihotapi vsemogočni kapitalizem, in če si drznim parafrazirati Karla Marxa, trenutno opij za kubansko ljudstvo ni religija, pač pa ravno Kapitalizem (zapisan namenoma z veliko začetnico!).”
Več si o njegovem zapisu o Kubi lahko preberete na njegovem blogu, v živo pa bo vsem navdušencem NG revije in televizije na voljo 19. junija v Klubu Cankarjevega doma.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si