Poletna muzejska noč v Tehniškem muzeju

Tehniški muzej Slovenije na Poletno muzejsko noč: Od letenja modelov letal do zgodb o hudiču

»Na Poletno muzejsko noč bo lahko v prekrasnem okolju našega muzeja prav vsak obiskovalec našel nekaj zase. Poleg ogleda stalnih muzejskih zbirk in občasnih razstav se bo odvijal še poseben program. Zgodbe, ki jih bodo obiskovalci slišali in videli, jih bodo navdušile in očarale, hkrati pa spomnile, kako pomembne so kultura, zgodovina in dediščina – vse, kar se je tkalo skozi preteklost, je oblikovalo našo identiteto.« Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije

 

Foto: Jaka Blasutto

 

BISTRA – V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) so za letošnjo Poletno muzejsko noč, ko svoja vrata na široko odprejo muzeji in galerije po Sloveniji, pripravili raznovrsten program, ki nagovarja obiskovalce različnih generacij.  V soboto, 20. junija 2020, se bo muzej predstavil na dveh prizoriščih – v Tehniškem muzeju Slovenije in v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Obisk obeh pa bo od 18. ure dalje brezplačen. Pod novim vodstvom dr. Barbare Juršič se začenja tudi novo sodelovanje med Tehniškim muzejem Slovenije in Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana, ki bo kulturno dogajanje Poletne muzejske noči popestril s svojo kulinarično ponudbo. Po novem je v Tehniškem muzeju Slovenije na ogled tudi posebna atrakcija – smučarski robot, ki so ga izdelali na Institutu Jožef Stefan in ga TMS-ju posodili za napoved muzejske septembrske razstave Robot.si in decembrske Tehnika in šport. Gre za prvega robota na svetu, ki je bil sposoben avtonomno smučati med smučarskimi vratci.

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri se bo s prikazom letenja modelov letal predstavil Modelarski klub Vrhnika, ogledati si bo mogoče tudi prikaz delovanja bencinskih motorjev za uporabo v kmetijstvu, park bo začarala pripovedovalska skupina Vodnikovih 9, ki zgodbe iz ljudskega izročila postavlja v nove kontekste, tokrat bo v ospredju hudič. Večer bo sklenilo še vodstvo po glavnih umetnostno-zgodovinskih znamenitostih Bistre, ki je nekoč bila kartuzijanski samostan.

Na drugem prizorišču, v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, se bo na Poletno muzejsko noč mogoče udeležiti vodenega ogleda po zgodovini Polhograjske graščine, katere temelji segajo v 13. in 14. stoletje. Med drugim bodo razkrili, po kom se imenuje zaščitena cvetica Blagajev volčin in kateri kralj je v Polhov Gradec prišel prav zaradi nje.

 

»Obiskovalci bodo lahko poleg spoznavanja naše tehniške dediščine, ki jo skrivajo bogate zbirke, začutili in spoznali tudi humanistično razsežnost in duha kraja, ki še poudarja, kako velik narodov zaklad predstavljajo muzeji,« je o programu povedala dr. Barbara Juršič. Ob tem je poudarila, da je Poletna muzejska noč »edinstvena priložnost, da muzej pokaže, kako pomembno je povezovanje med njim in lokalno skupnostjo, kako ključnega pomena je navduševanje otrok in mladih za znanost, tehniko in raziskovalno delo in kako lahko tehniško dediščino povežemo tudi s humanizmom, ki ji daje širše razsežnosti.«

 

PROGRAM NA POLETNO MUZEJSKO NOČ

Tehniški muzej Slovenije, Bistra 6:

18.00–20.00: Modelarski klub Vrhnika se predstavi, prikaz letenja modelov letal
18.00–20.00: Motorizirana preteklost, prikaz delovanja bencinskih motorjev za uporabo v kmetijstvu
19.00–20.00: Pripovedovanje v parku s pripovedovalsko skupino Vodnikovih 9
21.00–22.00: Nekoč v Bistri, umetnostno-zgodovinsko vodstvo
Prost vstop od 18.00 do 24.00 in brezplačne prireditve. 

Muzej pošte in telekomunikacij, Polhov Gradec 61:

19.00–20.00: O zgodovini Polhograjske graščine, vodstvo v grajskem parku

Prost vstop od 18.00 do 22.00 in brezplačna prireditev.

 

Foto: Aleksander Šenekar

 

POVEZOVANJE MED MUZEJEM IN ENEM IZMED NAJVEČJIH IZOBRAŽEVALNIH CENTROV

Ob novem povezovanju med Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana, ki je eden izmed desetih največjih šolskih centrov v Sloveniji, in Tehniškim muzejem Slovenije (TMS), je direktorica TMS dr. Barbara Juršič povedala, da jim to veliko pomeni.

 

»Sodelovanje gre zlasti v dobro mladih, v katerih želimo vzbuditi čim več radovednosti in navdušenja nad znanjem ter ustvarjalnostjo.«

 

Sodelovanje med obema ustanovama se bo jeseni nadaljevalo z Biotehniškimi dnevi, ki bodo potekali od torka, 20. 10., do četrtka, 22. 10. 2020, med 9.00 in 13.00 v TMS v Bistri. Namenjeni bodo učencem 3. triade in srednješolcem. Biotehniški dnevi bodo postali del Dni znanosti in tehnike (DiZiT), ki jih TMS ustvarja v sodelovanju z raznimi izobraževalnimi institucijami, njihov namen pa je popularizacija znanosti in tehnike in vzbujanje zanimanja za študij naravoslovno-tehničnih smeri pri mladih.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si