Pomanjkanje znanja in samozaupanja stojita mladostnikom na poti do varnejše spolnosti

safe_sex

Na podlagi rezultatov raziskave, ki je osvetlila okoliščine in zmotna prepričanja mladostnikov, je Durex predstavil kampanjo ‘Ko je gor Je gor’ in ustvaril spletni portal, dostopen na http://www.durex-slovenia.si/kojegorjegor/, z željo spremeniti ‘trenutek kondoma’ iz situacije, ki povzroča nelagodje, v nekaj, kar je dobrega za oba partnerja. Portal hkrati mladim ponuja praktične nasvete o spolnosti in razmerjih, članke in video vsebine  o temah, kot so: zaupanje vase, varna spolnost, SPB in nezaželjena nosečnost. Kampanjo dopolnjuje tudi kratek video posnetek, ki prikazuje zanimive odlomke intervjujev z mladostniki:

Kampanjo so podprle tudi številne medijske osebnosti. Radijska voditeljica in  TV napovedovalka Gemma Cairney je dejala: ”Dandanes je težko biti mlad – prisotnega je veliko družbenega pritiska. Spolnost in razmerja so lahko pravo minsko polje. Ta kampanja je pokazala, kako pomembna sta znanje in zaupanje vase ter kako močan vpliv imata lahko na pravilne odločitve. Ozaveščanje mladostnikov, še posebej mladih žensk, se mi zdi izrednega pomena in upam, da bo z odkritimi informacijami ter dobrim vodenjem ta kampanja lahko pomagala razširiti znanje o varni spolnosti ter spremenila poglede nanjo.”

Poglobljena dvoletna raziskava, narejena s kombinacijo vprašalnikov in intervjujev z mladostniki, je pokazala na pomanjkanje znanja o spolno prenosljivih boleznih (SPB), nezaželjeni nosečnosti in prepričanjih, ki jih ima o spolnosti nasprotni spol. Večina mladostnikov, ki so sodelovali v raziskavi, se ne zaveda posledic nezaščitenega spolnega odnosa, dekleta pa niso dovolj samozavestna, da bi vztrajala z uporabo kondoma. Mladostniki so prepričani, da so varni pred posledicami nezaščitenih spolnih odnosov, hkrati pa imajo pomanjkanje znanja o tveganjih za spolno prenosljive bolezni in nezaželjeno nosečnost. Znanstveniki so to razširjeno miselnost poimenovali ‘kultura nepremagljivosti’.

valentinovo-durex1

Raziskava je pokazala, da je 40% spolno aktivnih mladostnikov med 16. in 24. letom imelo spolne odnose brez kondoma z več kot eno osebo in 61% jih je dejalo, da ponavadi ne razmišljajo o kondomih, dokler jih dejansko ne potrebujejo. Le 14% sodelujočih je dejalo, da so spolno prenosljive bolezni (ne vključujoč HIV in AIDS) njihova največja skrb. Manj kot četrtina jih je dejala, da je nezaželjena nosečnost njihova največja skrb pri nezaščitenih spolnih odnosih. 48% vprašanih je dejalo, da okužba s HIV-om ali AIDS-om ni nekaj, kar bi se lahko zgodilo njim ali njihovim prijateljem.

Nepoučeni mladostniki so o SPB dejali:

”Prejšnji teden sem spal z nekom, brez uporabe kondoma. Nato sem šel do klinike, vzel tabletko in je bilo urejeno. To je tako, kot da bi se nalezel prehlada.”

”Mislil sem, da je HIV generacijska bolezen. Mi o HIV-u ne razmišljamo!”

 

DEKLETA: SAMOZAUPANJE JE KLJUČNO

Raziskava je razkrila tudi, da imajo dekleta napačna prepričanja o tem, kako se fantje počutijo, ko dekle vztraja glede uporabe kondoma. Raziskava je razkrila, da je prvoten pristop več kot tretjine fantov, da poskusijo odnos brez kondoma. Dekleta pogosto čutijo strah pred tem, da bi partnerja razburile, razočarale ali da bi se ‘ohladil’, zato ne vztrajajo z uporabo zaščite. Toda Durex je ugotovil, da veliko fantov celo dodatno vzburi, če punca vztraja z uporabo kondoma. Kar 79% fantov je namreč dejalo, da jih vzburja, če punca vztraja glede uporabe kondoma.

Fantje so na to temo dejali:

”Meni, osebno, je zelo všeč, če vzame ven kondom, ko sem  jaz že v pripravljenosti, da si ga nadenem. Pa dajva!”

 Dekleta pa:

”Tu je ta strah pred zavrnitvijo  – želiš  jih osrečiti”.

Mark Pearson, Durexov področni vodja, pravi: ”Varna spolnost bi morala biti odgovornost obeh partnerjev, toda raziskava je pokazala, da ta odgovornost večinoma pade na ženske – kar one rečejo, obvelja.’ Dekleta so nam povedala, da vedo, da bi morale vedno vztrajati glede uporabe kondoma, a je v resnici tako, da, ko pride do trenutka, se kondom ne uporabi zaradi več razlogov. Eden pogostejših  razlogov je skrb, da bi z vztrajanjem za uporabo kondoma pokvarile vzdušje ali s tem odvrnile partnerja. Strah pred zavrnitvijo ali kvarjenjem vzdušja je glavna ovira za veliko število deklet.  Toda raziskava je pokazala, da je ta strah pogosto neutemeljen. V bistvu je prav nasprotno.”

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si