Pomislite na okolje tudi pri nakupovanju?

Manj je v(r)eč

Ste vedeli, da v Sloveniji letno porabimo med 300 in 600 milijonov plastičnih vrečk, kar 89 odstotkov pa jih v EU uporabimo zgolj enkrat? Tudi pri nakupovanju pomislimo na okolje, saj je ključno, da spreminjamo svoje navade in se po nakupih odpravimo bolj premišljeno. Skrb za okolje se namreč prične pri vsakemu posamezniku – če podcenjujemo svoj vpliv, ga samo pomnožimo s 7,55 milijarde prebivalcev na svetu in hitro bomo ugotovili, kako velike so lahko na videz zelo majhne spremembe.

 

In kaj lahko sami storimo za okolje?

Uporaba vrečk pomembno vpliva na naše okolje, zato se moramo zavedati svoje odgovornosti tudi kupci. Sprejmimo odgovornejše odločitve in izberimo nakupovalno vrečko za večkratno uporabo. Okolju prijaznejše nakupovanje je izbira posameznika, hkrati pa tudi odgovornost.

 

Nekaj zanimivosti:

  • Plastična vrečka, ki je v povprečju v uporabi zgolj 30 minut, za razgradnjo potrebuje med 400 in 1000 let.
  • Povprečen Slovenec na leto porabi med 150 in 300 vrečk, recikliramo pa jih zgolj približno 4 odstotke.
  • V Sloveniji letno porabimo med 300 in 600 milijonov plastičnih vrečk, kar 89 odstotkov pa jih v EU uporabimo zgolj enkrat.

 

HOFER junija ukinja plastične vrečke

Tudi pri HOFERju v okviru lastne iniciative Danes za jutri spodbujajo okolju prijazno nakupovanje. V juniju iz prodaje umikajo plačljive klasične plastične vrečke in spodbujajo okolju prijazno nakupovanje z izbiro PEFC certificirane papirnate vrečke in vrečkami za večkratno uporabo ter trajnostno vrečko iz Fairtrade bombaža Manj je v(r)eč. Do konca leta 2019 bodo iz prodaje umaknili tudi vatirane palčke s plastičnim delom in plastične slamice, krožnike, kozarce ter pribor za enkratno uporabo. Ukinjeni izdelki bodo kupcem na voljo v okolju prijaznejših izbirah.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si