Poširana jajčka z avokadom in suhimi paradižniki

GourmetPripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Moj najljubši zajtrk so vsekakor poširana jajca. Ko pa dodamo še domači kruh, avokado, jogurt in suh paradižnik, pa je učinek že čisto fantastičen, bombastičen. Takšen zajtrk je rezerviran predvsem za vikende, ko se je super razvajati in si vzeti čas zase in za ljubljene. Popečen kruh, namaz z jogurtom, na tanko narezan avokado in salsa s suhimi paradižniki so odlični že sami po sebi. Poširana jajčka pa dodajo tisti poseben okus, piko na i, zaradi česar je to pravi zajtrk za kralje.

 

 

poachedeggs02Za 2 osebi
Čas priprave: 15 minut

SESTAVINE:

SALSA S SUHIMI PARADIŽNIKI
1 pest suhih paradižnikov
¼ čebule, olupljene in drobno sesekljane
2 stroka česna
½ čilija
1 žlica olivnega olja
1 čajna žlička balzamičnega kisa
morska sol in sveže mlet črn poper

POŠIRANA JAJČKA Z AVOKADOM
1 avokado, zrel
sok ½ limone
2 sveži jajci
2 žlici čvrstega (grškega) jogurta
morska sol, sveže mlet črn poper

POSTOPEK:

1. SALSA S SUHIMI PARADIŽNIKI
Najprej pripravimo salso s suhimi paradižniki. Drobno nasekljamo suhe paradižnike, čebulo, česen in čili. Na kuhalnik pristavimo manjšo ponev. Dodamo olivno olje in prepražimo sesekljane sestavine. Pražimo na nizkem ognju 5 minut. Dodamo balzamični kis in odstavimo. Solimo in popramo po okusu.

2. POPEČEMO KRUH
V opekaču popečemo kos kruha in na tanko narežemo avokado. Pokapljamo s sokom limone, tako da ne oksidira (postane rjave barve).

3. POŠIRANO JAJCE
Na kuhalnik pristavimo kozico, jo napolnimo z vodo. Voda naj bo 7-10 cm visoko. Vodo segrejemo skoraj do vrelišča, na dnu posode se pričnejo pojavljati majhni mehurčki (voda mora imeti mora med 80-90 °C). Jajce previdno razbijemo v skodelico za kavo, pazimo da je rumenjak nepoškodovan. S pomočjo žlice naredimo v vodi rahel vrtinec. Jajce previdno spustimo v sredino vrtinca in kuhamo 3-4 minute. Jajce previdno dvignemo s pomočjo penovke in preverimo, da je beljak na dotik čvrst, rumenjak pa mehak.

4. POSTREŽEMO
Popečen kruh premažemo z žlico čvrstega jogurta. Nanj položimo rezine avokada in poširano jajce. Dodamo salso iz suhih paradižnikov, solimo in popramo po okusu. Pa dober tek!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si