Pripravite si najljubši napitek iz otroštva

Ko zadiši po spominih …

Žitna kava obudi spomine na otroštvo. Takšno kavo nam je kuhala babica in zraven postregla domače piškote ali velik kos kruha z medom. Vonj in okus »kave« iz cikorije prebudi spomine na najlepše čase. Kar je bilo dobro takrat, je dobro tudi danes. Pa ne samo dobro. Dokazani so pozitivni učinki uživanja kavnih nadomestkov iz žit in cikorije. Prav »kava« iz cikorije pa je tista, s katero se je začela tradicija pitja kave v Sloveniji. 

 

 

193 let napitka iz cikorije

Johannu Heinrichu Francku je davnega leta 1827 prvemu na svetu uspelo predelati cikorijo v topli napitek, ki je takrat služil kot odličen nadomestek za kavo, glede na to, da je bila kava draga in večini ljudi nedostopna. Pred desetletji je bila bela kava iz cikorije zelo priljubljena in zdrava navada, kajti cikorija, poleg tega, da je bogata z vlakninami, ne vsebuje kofeina. Cikorija je po predelavi, ki vključuje sušenje, odličen vir prehranskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo. Če vemo, da je glavnina našega imunskega sistema prav v črevesju, je torej zelo pomembno izbrati, kaj se bo znašlo na našem krožniku. Ali v skodelici.

 

Pozitivni učinki cikorije

Navadni potrošnik ali cikorija (botanično ime Cichorium intybus L.) je zdravilna rastlina iz podreda radičevk (Cichoriaceae). Tako je bližnja sorodnica endivije in radiča. Cikorija je odličen vir prehranskih vlaknin, predvsem inulina. Ta deluje prebiotično, kar pomeni, da stimulira rast skupine bifidobakterij, mikroorganizmov, ki so blagodejni za človeško mikrofloro, ker spodbujajo delovanje imunskega sistema.

 

Bianka 100 % Cikorija

Bianka 100 % Cikorija je v celoti izdelana iz te gomoljaste rastline in predstavlja odlično izbiro za vse z aktivnim življenjskim slogom ter tiste, ki iščejo okusno alternativo kavi. Bianka 100 % Cikorija je brez dodanega sladkorja (vsebuje samo naravno prisoten sladkor).

 

Cikorija je bogat vir prehranskih vlaknin, ki je posebej priporočen vsem, ki:

– skrbijo za uravnoteženo prehrano,

– skrbijo za športen način življenja,

– želijo nadomestilo za kavo.

 

 

Vsi žitni napitki Franck nastanejo s postopkom ekstrakcije in praženja ječmena, rži, slada ali cikorije, pripravimo pa jih v samo minuti z vročo vodo ali mlekom. Rezultat je okusen, kremast napitek, bogat z vlakninami.

 

 

Priprava napitka Bianka 100 % Cikorija

Vzemite 2–3 žličke (okoli 4 g) Bianke in dodajte sladkor ali sladilo po želji.

Ob mešanju dodajte toplo mleko ali izbran rastlinski napitek (200 ml).

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si