Ptujsko poletje v Ljubljani

Jaz sem ZA EPK

 

Prestavitev festivalov, ki poleti vabijo na Ptuj

 

 

V četrtek, 20. junija, Javni zavod za turizem Ptuj, Mestna občina Ptuj in Zavod Beletrina, v sodelovanju z organizatorji pestrih poletnih festivalov, vabijo na »Ptujsko poletje v Ljubljani«, na katerem bodo predstavljena številna poletna praznovanja ob jubilejnem 1950. letu prve pisne omembe Ptuja.  Dogodek bo potekal na stičišču Stritarjeve ulice in Mestnega trga, med 10. in 14. uro. Ob 11. uri bo novinarska konferenca, na kateri bodo bogato poletno dogajanje ob častitljivi obletnici Ptuja predstavili: Barbara Ferčič, predstavnica za odnose z javnostmi MOP, Andrej Klasinc, predsednik sveta Zavoda za turizem Ptuj, predsednik programskega sveta Praznovanja 1950 – letnice prve pisne omembe Ptuja in direktor/organizator Rimskih iger, ter Aleš Šteger, vodja kandidature Ptuj EPK 2025 in vodja festivala Dnevi poezije in vina.

 

Za Ptuj je letošnje leto prav posebno in praznično, saj praznuje 1950-letnico prve pisne omembe mesta v antičnem literarnem viru. Javni zavod za turizem Ptuj, Mestna občina Ptuj in Zavod Beletrina v sodelovanju z organizatorji poletnih festivalov pripravljajo številne dogodke, ki se bodo na Ptuju zvrstili v prazničnem letu 2019. Nekateri dogodki imajo bogato tradicijo, nekaj jih bo letos festivalsko dogajanje na Ptuju obogatilo prvič.

Že to soboto, 22. junija, Ptuj vabi na 17. Grajske igre in raziskovanje srednjeveške zgodovine mesta. Ptujski grad bo v poletnih večerih, med 28. junijem in 4. julijem, gostil 10. Kino brez stropa, festival filmskih uspešnic, ki se bodo odvrtele med grajskimi arkadami. Čeprav se Ptuj v tem pomembnem letu vrača v preteklost, nas letos festival Art Stays, ki bo trajal vse od 5. do 12. julija,  pelje v prihodnost. Prihodnost/Future bo na ogled skozi oči priznanih tujih in domačih umetnikov, razstave, ki so del festivalskega dogajanja, pa bodo na ogled vse do 13. septembra.

 

 

V sklopu Gledališkega poletja bodo od 19. do 23. junija na ogled odlične gledališke predstave Mestnega gledališča Ptuj v izjemni  kulisi Minoritskega samostana, ki obeta prav posebno poletno doživetje. Glasbeni festival Arsana bo že enajsto leto popestril poletno glasbeno dogajanje v mestu, med 21. in 27. julijem pa se na izjemnih lokacijah starega mestnega jedra obetajo spektakularne glasbene poslastice.

Vrhunec praznovanja obletnice Ptuja bo predstavljala osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj, ki bo potekala 2. avgusta. Slavju se bodo pridružili gostinci in hotelirji starega mestnega jedra, ki obljubljajo dve nepozabni Ptujski noči. Tri dni druženja ob domačih vižah z uveljavljenimi ansambli, priložnost pa bodo dobili tudi mladi, pa prinaša 50. festival narodno zabavne glasbe v organizaciji Radio Tednika in Štajerskega Tednika, ki bo potekal 9. in 11. avgustom na Mestnem trgu.

 

 

Še posebej spektakularne bodo XII. Rimske igre, ki bodo poslastica za vse obiskovalce, še zlasti pa za ljubitelje zgodovine. Rimsko zgodovino Ptuja bodo obiskovalci podoživljali od 15. do 18. avgusta.

Vroče poletne dni velja zaključiti s kozarcem poezije in ob priznanih poetih ujeti čudovit spomin poletja. Dnevi poezije in vina, ki bodo potekali od 21. do 24. avgusta, obetajo barvito doživetje umetnosti poezije in vina.

Ko se poletje že prevesi v jesen, bo čas za skodelico kave, Ptujske zgodbe o kavi se bodo pripovedovale od 26. do 29. septembra v kulisi starega mestnega jedra.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si