Razumljive pesmi za nerazumljive čase

Pri Beletrini je te dni izšla unikatna antologija pesmi za najstnike Pesem sem, s katero želi založba mladim približati poezijo. Več kot sto pesmi, ki so nastale v zadnjih petdesetih letih, sta iz zakladnice domače in svetovne literature izbrala univerzitetni profesor slovenistike dr. Igor Saksida in pesnik Aleš Šteger, nagajivo knjigo, ki poezijo tudi oblikovno približuje novi generaciji, je oblikovala Maja Licul, subtilne fotografije pa je prispevala Marjeta Marinčič. Izbrane pesmi so dostopne in očarljive, mnogopomenske in zapomljive, pesmi za vsakdanjo, čim bolj pogosto in preprosto rabo.

Pesmi o ljubezni, pesmi o potovanju v neznano ter pesmi o poeziji sami, z dodanimi dialogi med Saksido in Štegrom, ki so ob pesmih oblikovani kot sms sporočila, napeljujejo bralca k premišljevanju poezije, mu odpirajo horizonte in vzbujajo skomine. Avtorja sta se med drugim potrudila vzpostaviti tudi most med poezijo in besedili sodobne glasbe, tako da sta ob nekaterih pesmih zapisala tudi dele glasbenih besedil, ki se vsebinsko spogledujejo.

Antologija je brez dvoma svojevrstno, novo in vznemirljivo popotovanje po poteh in razpotjih sodobne poezije. Zbirka ponuja pestro bralno doživetje za mladega bralca in vse njegove starejše bralne sopotnike.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si