Recept za najboljšo praznično torto

Torta vedno ‘vžge’

Simpatična Tjaša in Blaž, ki sta med ljubitelji dobre hrane postala poznana po mojstrovinah na blogu Midva kuhava, sta se pred časom pridružila tudi Mercatorjevi četi #BlogoManov. Prav zato tudi v prazničnih dneh ne skoparita z čudovitimi recepti in nasveti, nekaj pa sta jih zaupala tudi nam. Želite izvedeti, s čim boste te praznične dni brez dvoma navdušili povabljence? 

Tjaša in Blaž imata že malo morje izkušenj, kuhinja je namreč njuno naravno okolje. Z izkušnjami pa pridejo tudi nasveti, zato smo ju povprašali, katera jed prav nikoli ne razočara.

»Prav gotovo torta. Taka ali drugačna. Torta se vsem najbolj vtisne spomin, tako o njej govorijo še dolgo po večerji,«

je prepričana Tjaša, Blaž pa je potrdil:

»Hitro se zgodi, da torta ne zaokroži le večerje v zaključeno celoto, temveč da enostavno povabiš ljudi le na kos torte. Tako, za druženje.«

ČOKOLADNA TORTA Z MALINAMI IN MARCIPANOM

Hershey’s biskvit vsebuje:
210 g sladkorja
120 g moke
35 g kakava
1 jajce
120 ml mleka
60 ml olja
1 žlička vanilijeve arome
110 ml vrele vode
5 g pecilnega praška
5 g sode bikarbone
ščepec soli

Marcipanova plast:
200 g marcipana

Prva krema:
140 g temne čokolade
3 listi želatine
350 ml sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu

Malinov žele:
450 g zamrznjenih malin
2 žlici sladkorja v prahu
1 žlica limoninega soka
5 listov želatine

Druga krema:
140 g temne čokolade
3 listi želatine
350 ml sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu

Preliv:
150 g jedilne čokolade
100 ml smetane

Postopek

Biskvit:
Recept za ta legendarni biskvit ne potrebuje modifikacije, saj se ponaša z globoko črno barvo in bogatim ter sočnim okusom. Njegova priprava je nadvse preprosta – v eni posodi zmešaj vse suhe, v drugo pa vrzi vse mokre sestavine, razen vode. Mokre sestavine električno vmešaj k suhim sestavinam, dokler ne dobiš homogene zmesi. Zavri vodo in jo primešaj k masi. Na pod pekača položi papir za peko, vanj vlij maso in ga zarini v pečico, segreto na 180 ºC. Po približno 60 minutah živčnega postopanja po kuhinji, je biskvit le nared. V to se dodatno prepričaj še z vbodom zobotrebca. Biskvit objemi z obročem za torte, ki ga nato po notranji strani obdaš z acetatno folijo.

Marcipanova plast:

Marcipan razvaljaj v tanek krog, ki naj bo nekaj milimetrov manjši od biskvita in ga postavi na biskvit.

Prva krema:

Čokolado nalomi in jo skupaj s 50 ml sladke smetane raztopi v kozici nad nizkim ognjem. S tepežem prepričaj preostanek sladke smetane, da postane stepena smetana. Želatino namoči v hladni vodi in počakaj, da nabrekne, nato jo ožemi in vrzi k čokoladi. Nad nizkim ognjem mešaj, dokler se želatina popolnoma ne raztopi, nakar v kozico streseš še sladkor. Dobljeno zmes ohladi na sobno temperaturo in k njej s spatulo nežno primešaj še stepeno smetano. Nežno čokoladno kremo zdaj zlij v tortni obroč, ki ga nato postaviš v hladilnik.

Malinov žele:

Maline vrzi v kozico in jih zasuj s 3 žlicami sladkorja v prahu in 1 žlico limoninega soka. Skuhaj jih, da se razpustijo. Če te motijo malinine mini peške, jih lahko precediš, kar pa vzame dokaj veliko truda. V tem primeru predlagava, da jih precediš s pritiskanjem žlice ob fino cedilo. Med tlačenjem dodaj na cedilo par žlic vode, da čez njega lažje stlačiš malinovo pulpo. Liste želatine namoči v hladni vodi in jih ožemi, ko nabreknejo. Malinovo maso vrni na ogenj in jo segrej. Vanjo vrzi ožeto želatino, vse skupaj pa mešaj, dokler se želatina popolnoma ne raztopi. Malinovo osnovo ohladi do mlačnega in prelij čez prvo kremo. Torto pridno vrni v hladilnik, da se žele strdi.

Druga krema:

Sestavine in postopek za drugo kremo so do pičice enaki kot pri prvi kremi. Ponovi storjeno in torto zopet postavi v hladilnik.

Čokoladni preliv:

Jedilno čokolado divje nalomi in jo vrzi v smetano. Skupaj ju segrevaj nad vodno kopeljo do žametne čokoladne zmesi. Ko se čokoladna zmes rahlo ohladi, jo prelij čez nadebudno torto v obodu.

Zdaj pride na vrsto dolgotrajno čakanje, ki ga zaznamuje akutno pomanjkanje torte. Prvi ugriz v torto naj se zgodi šele čez 6 ur, še raje pa vidiva, da ubogo torto pustiš pri miru do prihodnjega dne.

Predlog okrasitve:
Bogato čokoladnost te torte presekata sveža malina in drzni marcipan, zato se tortica nosi kot kaka princesa. Najbolje, da ji zato napraviš krono iz malin in praznično oblikovanih piškotov.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si