Rotary Slovenija z jasnim ciljem: Slovenija naj do leta 2025 postane prva država na svetu brez plastenk za enkratno uporabo 

Danes je v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob predstavitvi gibanja Glassy.Classy.eco, ki se je razvilo pod okriljem Rotary Slovenija. V združenju so si zadali jasen cilj: Slovenija naj do leta 2025 postane prva država na svetu brez plastenk za enkratno uporabo za vodo in druge pijače. Na svetu se namreč vsak dan proizvede več kot en milijon ton plastike, reciklira pa se jo le 13%. Vsa ostala odpadna plastika konča v naravi in nato potuje naprej, v reke in oceane, morska bitja in ptice pa jo vse prevečkrat zamenjajo za hrano. Prav tako pa se mikroplastika znajde tudi v človeškem telesu.

Nedavna študija Medicinske univerze na Dunaju, objavljena v reviji Exposure and Health, razkriva, da ljudje zaužijemo veliko več mikroplastike, kot si predstavljamo. Kot pojasnjujejo znanstveniki, lahko vsak teden zaužijemo okoli 5 gramov teh drobnih delcev, kar je približno enako teži kreditne kartice. Vendar ti delci ne vstopajo v prehranjevalno verigo le z uživanjem hrane ali pijače, temveč tudi z odpadno embalažo. Na primer, s pitjem priporočene količine vode iz plastenk, ki je 1,5 do 2 litra na dan, lahko človek na leto zaužije okoli 90 tisoč delcev tega materiala. Če voda prihaja iz pipe, se številka zmanjša na 40 tisoč delcev na leto.

Onesnaževanje s plastiko in ukinitev plastenk za pijače zato zahteva lokalni, nacionalni in globalni odziv. Smo tik pred dvanajsto, zato je čas za takojšnje ukrepanje. »Ne gre samo za novo brutalno vojno na evropskih tleh in za vse druge vojne, gre v prvi vrsti za segrevanje ozračja, ki ga moramo ustaviti pred točko brez vrnitve in za enormne količine odpadne plastike za enkratno uporabo, ki v veliki meri konča v morjih, razpada več sto let in uničuje okolje,« je ob tem povedal Iztok Seljak, konceptualni vodja projekta in guverner Distrikta 1912. V Rotaryju so se zato odločili, da bodo znižali naš plastični odtis s pitjem zdrave vode iz vodovodnega omrežja. Zato so se povezali s Steklarno Hrastnik in razvili ter s številnimi drugimi partnerji začeli razširjati glassyclassy.eco steklenko, ki že postaja internacionalni in globalni projekt.

»V dobrih 6 mesecih smo v Sloveniji preko spleta prodali preko 12 tisoč steklenk, kar po grobem izračunu v Sloveniji pomeni 20 milijon plastenk manj na leto – ali drugače, odtis plastenk smo zmanjšali za kar 15 %,« je povedal Janez Podobnik, vodja projekta in vodja odbora Okolje WOW projekt pri Rotary Slovenija. 

Iztok Seljak na Expo 2020 v Dubaju

Gibanje je Rotary Slovenija predstavil tudi na Expu 2020 v Dubaju, na Slovenskem paviljonu v okviru tedna vode – tam so tudi prvič predstavili steklenko glassyclassy.eco, z možnostjo individualizacije in digitalizacije njenih funkcij. V Rotary Slovenija ob vsem tem niso pozabili na dobrodelnost – del sredstev od prodaje steklenk so tokrat namenili rotarijskim dobrodelnim projektom, usmerjenim v zaščito okolja in zdravlja ljudi. Tako so danes del sredstev v višini 10 tisoč evrov namenili Slovenskemu združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, ki sta jih prevzela izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, Kristina Modic in predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana prof. dr. Samo Zver. Del sredstev od prodanih steklenk GlassyClassy.eco v višini 5 tisoč evrov, pa so namenili tudi za pomoč Ukrajini in tako prispevali del v mozaiku druge pomoči, ki jo je Rotary Slovenija namenil za pomoč Ukrajini.

Iz leve proti desni: Iztok Seljak, Kristina Modic, Samo Zver in Janez Podobnik

Pobuda GlassyClassy.eco ni le dobra, ampak kar nujna, da postane življenje na Zemlji bolj zdravo, je menil tudi direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti. Poudaril je še, da se v Evropi pomena zmanjševanja rabe plastike že dobro zavedamo, a je pomembno osveščati tudi druge družbe, tako v državah v razvoju kot marsikje v razvitem svetu.

Na ministrstvu za okolje in prostor se zavedajo kako pomembna je skrb za okolje, zato so danes sprejeli zavezo, da se v prostorih ministrstva odpovejo uporabi plastike za enkratno uporabo. Prav tako pa bodo steklenko kupili tudi za vse svoje zaposlane.

Ob tem Rotary Slovenija vabi vse, da se pridružijo gibanju glassyclassy.eco, ker plastično res ni fantastično in ker svet na bolje lahko spremenimo samo z lastnim zgledom.

Naslovna slika: Expo 2020 Dubaj, glassyclassy.eco

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si