S projektom »Lep je dan!« v rožnati oktober

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk. V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, je rožnati oktober že tradicionalno namenjen osveščanju slovenske javnosti o raku dojk. Na včerajšnji novinarski konferenci so predstavili Kratek vodič po Evropskih strokovnih smernicah za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk in številne aktivnosti, ki jih s podporniki pripravljajo v rožnatem oktobru. S projektom »Lep je dan« želijo poudariti, da je življenje čudovito in da je lahko vsak dan lep tudi, če se spopadaš z boleznijo.

NAS_1V Sloveniji vsako leto zboli več kot 1200 žensk in do deset moških. V ta namen v Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, že tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. V ospredje letošnjega rožnatega oktobra, svetovnega meseca boja proti raku dojk, so tokrat postavili Kratek vodič po Evropskih strokovnih smernicah za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk, saj si prizadevajo za kakovostno in enotno obravnavo žensk in moških pri odkrivanju in zdravljenju raka dojk. S svojimi aktivnostmi želijo odločevalce, stroko in politiko, zavezati k doseganju zastavljenih standardov za presejalno mamografijo in diagnostiko ter k organizaciji specialističnih centrov za zdravljenje raka dojk. Predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Mojca Senčar je ponovno poudarila pomen zdrave prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti in rednega mesečnega samopregledovanja. Opozorila je na 15. oktober, dan zdravih dojk, ki ga bodo na pobudo evropske zveze Europe Donne obeležili že osmo leto zapored. Evropska zveza za boj proti raku dojk je ob tej priložnosti pripravila mednarodno kampanjo, s katero želi osvestiti odrasle ženske in mlada dekleta o pomembnosti sprejemanja zdravih odločitev v vsakdanjem življenju za zdravje svojih dojk.

V nadaljevanju sta dr. Mateja Krajc in dr. Simona Borštnar iz Onkološkega inštituta v Ljubljani spregovorili o raku dojk kot pomembnem javno-zdravstvenem problemu. V Sloveniji vsak dan za rakom dojk zbolijo tri bolnice, umre pa več kot ena. V naši državi živi že več kot 14.000 žensk, ki so se, ali pa se trenutno zdravijo zaradi raka dojk. Verjetnost, da bo Slovenka zbolela za to boleznijo do 75. leta starosti je kar sedem odstotna. Dr. Simona Borštnar je poudarila, da lahko raka dojk dobro obvladujemo samo ob dobrem in koordiniranem sodelovanju različnih onkoloških strok na področju vse države. Dr. Simona Borštnar je predstavila izhodišča obravnave bolnic z rakom dojk na Onkološkem inštitutu: »V ta namen imamo na Onkološkem inštitutu organizirane multidisciplinarne time, kjer obravnavamo vsak posamezno bolnico. Že več kot deset let izdajamo Smernice za zdravljenje raka dojk, ki jih dopolnjujemo vsaki dve leti. Vključujejo zgodnje odkrivanje raka dojk, navodila za napotitev v ambulanto za bolezni dojk na Onkološki inštitut in napotitev v ambulanto za onkološko genetsko svetovanje, klasifikacijo raka dojk po stadijih, redke maligne bolezni dojk, slikovne metode z algoritmi pri netipljivih in tipljivih spremebah, citopatologijo, histopatologijo, preiskave za zamejitev bolezni, ter seveda smernice kirurškega, sistemskega in obsevalnega zdravljenja ter za sledenje.« Dr. Mateja Krajc je nadaljevala: »Naše smernice temeljijo na najpomembnejših evropskih in svetovnih priporočilih in smernicah, prav tako pri obravnavi sledimo Evropskim smernicam za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk. Evropske smernice v svojih poglavjih natančno določajo protokole presejanja, diagnostike in zdravljenja, komuniciranja, izobraževanja kadra in zahteve zagotavljanja tehnične kakovosti. Onkološki inštitut v okviru presejalnega programa za raka dojk – Dora redno spremlja in poroča kazalnike kakovosti in tako stalno nadzoruje in izpopolnjuje kakovost dela.

Generalna sekretarka Europe Donne, Tanja Španić, je napovedala letošnje aktivnosti Europe Donne, ki jih pripravljajo v okviru rožnatega oktobra. Tudi letos imam pomembno mesto med aktivnostmi v oktobru projekt ”Lep je dan”, ki so ga pripravili v sodelovanju z Avonom in drugimi dolgoletnimi podporniki združenja in s katerimi želijo povedati, da je življenje čudovito in da je lahko vsak dan lep, tudi če se spopadaš z boleznijo. Članice Europe Donne bodo v četrtek, 15. oktobra 2015, na dan zdravih dojk, v Ljubljani, Novem Mestu in Slovenski Bistrici, zaplesale za zdravje v družbi Vala 202 in plesalcev ter osnovnošolcev. Predstavili so tudi osebno znamko Europe Donne, ki je nastala v sodelovanju s Pošto Slovenije in ”rožnati” mestni avtobus Ljubljanskega potniškega prometa, s katerim se bodo potniki do konca leta vozili po Ljubljani. V sodelovanju s farmacevtsko družbo Roche bodo 1. oktobra 2015 na ljubljanski tržnici in ob blagovnici Nama v središču Ljubljane narisali rožnate pentlje in s mimoidoče na nevsiljiv način spomnili, da je rak dojk realnost, ki lahko prizadene vsakogar od nas. »Europa Donna želi z rožnato pentljo, ki je simbol boja proti raku dojk, širiti osveščenost po Sloveniji. Zato bomo delili pentlje na različnih dogodkih po Sloveniji. Na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa pa jih bomo razdelili še dodatnih 10.000.« je za zaključek povedala generalna sekretarka združenja Europa Donna Tanja Španić.
Dodatne informacije: Europa Donna, Slovensko združenje za boj proti raku dojk
elektronska pošta: europadonna@europadonna-zdruzenje.si
spletno mesto: www.europadonna-zdruzenje.si

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si