S Skazinim Hackathonom do velikih družbenih sprememb

Podjetje Skaza kreativno razmišljanje svojih zaposlenih spodbuja s številnimi notranjimi projekti, inovativne rešitve pa že nekaj let pridobivajo tudi s pomočjo Hackathona.

 

Slednjega so ponovno organizirali minuli konec tedna v Topolšici, kjer so na tridnevnem dogodku moči uspešno združili z mladinskim podjetniškim inkubatorjem Ustvarjalnik. Na sproščenem kolektivnem »brainstormingu« oziroma možganski nevihti so se porodile številne rešitve, ki jih bo Skaza sedaj v kar največji meri realizirala. Na tem področju sicer veljajo za eno najuspešnejših podjetjih v Sloveniji, saj so v prakso vpeljali že tri ideje z lanskega Hackathona, ena od njih pa je sprožila pravo gibanje za boljši jutri tudi v drugih slovenskih podjetjih.

 

Letošnji Hackathon je povezal mlade podjetnike in Skazine zaposlene iz vseh oddelkov

 

Letošnji Skazin Hackathon predstavlja prvi inovacijski dogodek v Sloveniji, na katerem so se v medgeneracijski izmenjavi idej in izkušenj povezali perspektivni mladi podjetniki in kolektiv velikega podjetja, pri čemer so sodelovali vsi oddelki, od proizvodnje do marketinga. Na tridnevnem dogodku v Topolšici, ki je potekal v povsem sproščenem vzdušju, je več kot 60 udeležencev skupaj iskalo nove rešitve za boljši jutri. Prva dva dneva so bili v ospredju izzivi velenjskega podjetja, zadnji dan pa so Skazini zaposleni svoje strokovno znanje predajali mladim start-up podjetjem.

Kot pravi ustanovitelj Ustvarjalnika Matija Goljar se le redko zgodi, da podjetje odpre svoja vrata mladim, prisluhne njihovim zamislim ter jim pomaga s svojim znanjem.

 

»Ustvarjalnost nima starostne omejitve in nikdar ne veš, od kod bodo prišle ideje. Nasprotno – več, kot imamo raznolikosti med pogledi, lažje bomo sestavili nekaj doslej še ne videnega ali boljšega,« je prepričan.

 

Matija Goljar, ustanovitelj Ustvarjalnika

 

V zmagovito formulo povezovanja drznih idej mladih z znanjem izkušenih kolektivov verjame tudi Skazin izvršni direktor Bart Stegeman. Še posebej je poudaril pomen notranjih projektov, ki spodbujajo kreativno razmišljanje zaposlenih:

 

»Naši zaposleni so tisti, ki so zaslužni za uspeh podjetja, živijo njegove vrednote in so se že večkrat izkazali za neusahljiv vir idej. Verjamemo, da je izmenjava znanj in izkušenj izjemno dragocena. Če ustvarimo in negujemo pogoje zanjo, s tem oblikujemo širši prostor za razvoj talentov, ki lahko deluje kot inkubator odličnih rešitev.«

 

Skaza je na tem področju vodilno podjetje v Sloveniji, saj so doslej v prakso vpeljali že tri ideje, ki so se rodile na preteklih Hackathonih. Osrednje mesto med njimi pripada kozarčkom EcoCareCup iz sladkornega trsa, s katerimi so v podjetju popolnoma opustili uporabo plastičnih lončkov za enkratno uporabo. Prav vključevanje zaposlenih v proces snovanja in proizvodnje je bilo ključnega pomena za rojstvo gibanja ECO CARE, katerega cilj je zmanjšanje potrošnje plastike za enkratno uporabo. Slednje v vlogi ambasadorjev okolja združuje vse več posameznikov ter slovenskih podjetij in ustanov, ki z uporabo kozarčkov EcoCareCup uresničujejo Skazino vizijo popolnega umika plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

 

Vse, kar delajo za naravo ter iz narave, boste našli na njihovi spletni strani in v spletni trgovini www.skaza.si

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si