#SAVEYOURSKIN opravil 1141 brezplačnih pregledov kožnih znamenj v štirih slovenskih mestih, od tega 28 sumov na melanom

La Roche-Posay, vodilna francoska dermokozmetična znamka, ki jo priporoča 90.000 dermatologov po vsem svetu, je ob podpori Združenja slovenskih dermatovenerologov, v prvih dneh junija organizirala brezplačne preglede znamenj v štirih slovenskih mestih. V Ljubljani, Celju, Mariboru in Izoli so zdravniki dermatovenerologi v sklopu javnozdravstvene akcije #SaveYourSkin, ki je letos potekala že drugo leto, izvedli kar 1141 zdravniških pregledov znamenj z namenom zgodnjega odkrivanja in preprečevanja kožnega raka, strokovnjaki La Roche-Posay pa so na lokacijah nudili izobraževanje o pravilni zaščiti kože pred soncem. Pregledi so bili javnost popolnoma brezplačni, med njimi pa so odkrili 28 sumov na melanom.

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je maligni melanom razlog za kar eno tretjino vseh novih primerov raka, kar je zaskrbljujoče. Za kožnim melanomom pa letno v Sloveniji zboli približno 700 oseb. Kljub temu da predstavlja zgolj 3 % vseh kožnih rakov, je ravno ta melanom tisti, ki povzroči največ smrti. V svetu velja tudi za obliko raka, ki je najpogostejša v starostni skupini od 20 do 30 let in povzroči največ smrti med ženskami, starimi od 25 do 30 let. Dermatologi poudarjajo, da število obolelih oseb za rakom kože nenehno raste. Ko govorimo o malignih tumorjih kože, ima melanom, če ga ne odkrijemo pravočasno, najbolj maligni potek in najslabšo prognozo. Z druge strani pa velja, da če se odkrije pravočasno, je v 99 % ozdravljiv.

Ana Škoberne, dr. med., spec. derm., prof. dr. Igor Bartnejev, dr. med., spec. derm. in Jelena Strel Kosmač, dr. med., spec. derm.

Kot opozarja podpredsednik združenja, prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., spec. derm.:

 

»Zavedati se moramo, da je  melanom tumor, katerega pojavnost narašča najhitreje med vsemi raki človeškega telesa.  Po drugi strani pa je melanom, če ga odkrijemo pravočasno, povsem ozdravljiv! Pomembno je torej, da ga odkrijemo in zdravimo zgodaj, ko je še omejen na zgornje plasti kože. Vemo tudi, da se velika večina melanomov razvije v koži in koža je za pregledovanje zelo dostopna. Dermatološki pregled je torej temelj za pravočasno odkritje melanoma! Ob tem pa je treba poudariti tudi samopregledovanje, saj v razvitih družbah, kjer je osveščenost prebivalstva visoka, veliko število ljudi samih odkrije sumljivo spremembo na koži.«

LETOS IZVEDLI KAR 464 PREGLEDOV KOŽNIH ZNAMENJ VEČ KOT LANI

 

 »Eden od ciljev naše znamke La Roche-Posay je povečanje ozaveščenosti javnosti o pomembnosti pravilne zaščite kože pred soncem in zgodnjega preprečevanja kožnega raka. Veliko prebivalcev še vedno ne ve, da je pomembno zaščititi kožo pred soncem vse dni v letu in da je edini SPF faktor, ki dovolj zaščiti kožo, tisti v višini 50. Akcija #SaveYourSkin nam pomaga, da se približamo prebivalcem, jih poučimo o skrbi in zaščiti kože ter da omogočimo brezplačne preglede znamenj še pred prihodom vročih dni. Letos smo opravili 464 pregledov kožnih znamenj več kot lani in odkrili 28 sumov na melanom, zato bomo sodelovanje z dermatologi na tem področju zagotovo nadaljevali,«

nam je povedala Svjetlana Arh, medicinska direktorica L’Oreal Dermatological Beauty, oddelka podjetja L’Oreal.

This slideshow requires JavaScript.

La Roche-Posay je dermokozmetična znamka številka ena v svetu, ki jo priporočajo vodilni dermatologi. Blagovna znamka La Roche-Posay s pomočjo inovativnih izdelkov že leta predano skrbi za ozaveščanje o pomenu preprečevanja kožnega raka. Akcija #SaveYourSkin znamke La Roche-Posay vključuje izobraževanje prebivalcev, redne brezplačne preglede kožnih znamenj, redno in učinkovito zaščito pred soncem s pomočjo krem z zaščitnim faktorjem in strokovne nasvete dermatologov. Z dolgoletnim prizadevanjem za spreminjanje in dojemanje navad prebivalcev, ko gre za zaščito kože pred soncem, znamka La Roche-Posay pomaga pri zmanjševanju slabe statistike raka kože in dodatno opozarja na nujno skrb za zdravo kože in spodbuja ljudi, da redno obiskujejo dermatološke preglede in so s samopregledovanjem pozorni na spremembe na koži.

 

Več o javnozdravstvenem projektu #SaveYourSkin, o izdelkih Anthelios za zaščito kože pred soncem in znamki La Roche Posay preberite na uradni spletni strani La Roche-Posay, več o Združenju slovenskih dermatovenerologov pa tukaj. 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si