Serija za ljubitelje presunljivih zgodovinskih zgodb

 

Neverjetna zgodba o zadnjih dneh Anne Boleyn … kmalu premierno na kanalu Viasat History

V presunljivi in fascinantni seriji, Anne Boleyn: Aretacija, sojenje, usmrtitev, bo zgodovinarka, avtorica in voditeljica programa Tracy Borman raziskovala zadnje dni legendarne kraljice Anne Boleyn. V manj kot treh tednih je v maju 1536 angleška kraljica postala obsojenka. Tridelna serija, ki bo premierno predvajana na programu Viasat History v nedeljo, 20. junija, ob 18.10, po korakih razčlenjuje Annine zadnje trenutke na hodnikih, v dvoranah in zaporih – ter sledi vsem preobratom treh ključnih dni: njeni aretaciji v palači Greenwich; njenemu sojenju v Towerju in končno njeni usmrtitvi. V seriji spoznamo izjemne namige in vidimo, kako Anninega sovražnika Thomasa Cromwella nič ni ustavilo, da bi jo uničil.

 

Ti pretresljivi dogodki so se odvijali kot napet triler, ki mu v dobi Tudorjev ni bilo para. Dramatična kombinacija političnih spletk, seksa, škandalov na sodišču in usmrtitve kraljice, ki spremlja padec najbolj zvite, najbolj neustrašne in (kot nekateri pravijo) najbolj pretkane žene Henryja VIII. Je bila res prešuštnica? Si je Thomas Cromwell le izmislil vrsto neverjetnih obtožb ali je imel za to trdne dokaze? Tracy bo v vsakem nadaljevanju z dramatično rekonstrukcijo ključnih dogodkov v realnem času predstavila najnovejše teorije zadnjih dni Anne Boleyn. Serija gledalca popelje na potovanje po razkošnih kraljevskih lokacijah in zgodovinskih krajih, ki so bili ključni v Anninem življenju; od londonskega Towerja, kamor so jo zaprli, do Westminstrske palače, kjer so sodili njenim soobtoženim in nato do sodišča Hampton Court, kjer so zapečatili njeno usodo.

V prvi epizodi, Aretacije, izvemo vse o zadnjih dneh Annine svobode, njenih odnosih z moškimi, s katerimi naj bi prešuštvovala, vključno z njenim bratom ter spoznamo vsebino njenega zadnjega pisma možu. Je šlo morda za izjemen ponaredek? Razkrito je tudi pričevanje glasbenika Marka Smeatona, ki je privedlo do njene aretacije in pa to, kako je njen nekdanji zaveznik Thomas Cromwell vodil sodni postopek.

V drugi epizodi, Obtožbe, serija preučuje Boleynina prešuštva, incest in zaroto, s katero naj bi hotela umoriti kralja. Serija podrobno razčlenjuje vsako od obtožb in prikaže, kako se je porota, v kateri je bil tudi Annin oče ter celotni pravni sistem Tudorjev, spravil proti njej od trenutka, ko je bila aretirana. Dobimo tudi vpogled v vlogo družine Seymour, ki je komaj čakala, da Anne, kraljica, pade.

V zadnji epizodi Razsodbe se serija osredotoča na izid sojenja. Anne so sodili pred poroto njej enakih v dvorani King’s Hall of Tower of London, kar je bil javni spektakel, ki je privabil več kot 2000 ljudi. Videli bomo, kako se je sojenje odvijalo, od Anneine živahne obrambe do sodišča, ki mu je predsedoval njen stric ter končne obsodbe. Je šlo za nameščeno sojenje ali so bile obtožbe upravičene? Zakaj moški, ki so jih obsodili skupaj z njo, niso potrdili njene nedolžnosti? Ogledali si bomo lahko tudi nove dokaze, ki kažejo na to, da je bila Annina usmrtitev vnaprej dogovorjena.

 

Nova serija programa Viasat History v treh delih Anne Boleyn: Aretacija, sojenje, usmrtitev, bo premierno prikazana v nedeljo, 20. junija ob 18.10.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si