Sistem mode: prva slovenska javna konferenca o modi

Četrtek, 24. oktober – petek, 25. oktober 2019, 9:00 – 18:00, MAO Ljubljana

 

Center za kreativnost in društvo za oblikovanje SOTO organizirata prvo mednarodno konferenco o modi, ki jo bo, kot novost v slovenskem prostoru, 24. in 25. oktobra gostil Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Predavalo bo okoli 30 strokovnjakov s področja modne industrije in modnih medijev iz več kot desetih držav, predstavilo pa se bo tudi 20 najbolj aktualnih domačih blagovnih znamk. Na prvi konferenci, ki je posvečena povezovanju modne industrije s kreativnim in kulturnim sektorjem v Sloveniji, bodo poskušali začrtati smernice prihodnjega razvoja slovenskega sistema mode.

 

Med govorci bodo nekateri izjemno uspešni Slovenci, ki v tujini opravljajo poklice, ki jih pri nas v svetu mode še ne poznamo (razvijalec digitalnih vsebin, umetniška urednica, stilist za modne revije, strateg za razvoj blagovnih znamk, raziskovalka trendov, modna agentka). Konference se bodo udeležili tudi Anžej Dežan (Pariz, Chanel), Katja Horvat (New York, Hood by Air), Andrej Skok (Pariz), Anže Ermenc (Manchester, New Edge Magazine), Alenka Marsh (London/Milano, Alenka Marsh Design) in Angela Lukanovich (London, Voo Print Ltd.). Naslovili bodo mnoga pereča vprašanja, ki se tičejo razumevanja mode kot strategije in posla, med drugim tudi to, kako ustvariti mednarodno prepoznavnost, čeprav prihajaš iz države, ki ni modna velesila, in kako to prepoznavnost graditi v svetu globalnih blagovnih modnih znamk. Tudi z odgovori na ta vprašanja bodo poskusili napovedati prihodnje smernice modne industrije v Sloveniji.

 

Nekateri govorici prihajajo iz držav v regiji, vendar prav tako delujejo izven meja svojih domovin. Rafaela Kaćunić je Hrvatica, ki kot vizualna svetovalka, kreativna direktorica in urednica deluje v Berlinu. Svetlana Bogova Jovanovska je soustanoviteljica Fashion Week Skopje, prihaja pa iz Rusije. Kristina Ilievska si je mednarodno kariero ustvarila v Franciji, na Japonskem in v ZDA, sicer pa je Makedonka. Srbkinja Andrea Varga dela v butični agenciji v Londonu, Kitajka Jenny Peng je umetniška direktorica, zadolžena za vizualno podobo trgovin Prada v New Yorku, Romunka Myra Postolache dela v Milanu, izraelska fotografinja Gili Biegun pa dela v Firencah. Morda je to jasen kazalnik globalizacije modnega sveta in sveta nasploh, kjer ni več važno, od kod prihajaš, temveč kaj delaš in kakšno zgodbo prinašaš?

 

Vedno večja problematika sodobnega sveta mode je tudi hitra moda. Z nizkimi cenami in vedno novimi izdelki je potrošnike zvabila na pot konzumiranja izdelkov slabše kakovosti s posledično krajšo življenjsko dobo. To nima posledic le za modno industrijo kot tako, ampak tudi za okolje – količine odpadnih oblačil in drugih odpadnih snovi so se povečale, izkoriščanje naravnih in človeških virov pa se je še okrepilo. Zato je hitra moda ena izmed največjih onesnaževalk okolja. Sodobna družba si zato prizadeva k izboljšanju situacije z vpeljavo etično odgovorne trajnostne mode. To področje bodo na konferenci predstavili Landiana Yolo (Romunija, Feeric Fashion Week), promotorka trajnostnih tehnik, Dorothee Sarah Spehar (Berlin/Kopenhagen/New York, Ds Agency Berlin), specializirana za predstavljanje trajnostnih blagovnih znamk na raznih modnih dogodkih, lastnica trajnostne modne znamke Mateja Benedetti (Ljubljana/Milano, Benedetti Life), pa tudi mnogo drugih trajnostno naravnanih modnih znamk, ki se problematike hitre mode dobro zavedajo in si na tem področju že aktivno prizadevajo za inovativne izboljšave.

 

Prvi dan konference bodo na programu razprave na teme poslovnih modelov, produkcije in prodaje. V sodelovanju z Ljubljanskim tednom mode (LJFW 2019), ki bo v MAO potekal v dneh pred konferenco, bodo ob 13h odprli skupni prodajno-predstavitveni dogodek pop-up showroom, kjer bodo naprodaj oblačila 40 modnih znamk, vključno s temi ki se bodo predstavile v okviru konference. Showroom bo odprt vse dni konference, torej tudi v petek. Drugi dan bo posvečen možnostim za izboljšanje lokalne in globalne prepoznavnosti domačih modnih znamk, med konferenco pa bodo potekala tudi individualna mentorstva. V petek bodo ob zaključku konference podelili nagrado LJFW WOW (Winners of the Week).

 

V okviru konference je nastal tudi Modni zemljevid Ljubljane in Maribora, v tiskani in digitalni obliki. Tiskan zemljevid bo na voljo v MAO in v Projektni pisarni CzK v Mariboru ter drugih lokacijah, digitalni zemljevid pa je dostopen na spletni strani www.czk.si. V sklopu predstavitve zemljevida se bomo v soboto ob 10. uri podali na modni sprehod po trgovinah in ateljejih slovenskih modnih oblikovalcev in oblikovalk v Ljubljani in Mariboru, ki ustvarjajo ročno izdelane, s tradicijo in novimi tehnologijami navdahnjene ter okolju prijazne modne izdelke.

 

Podroben program konference je že na voljo. Število mest na konferenci je omejeno, zato so potrebne predhodne prijave na spletni strani Centra za kreativnost.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si