Sladki krompirjevi cmoki s slivami

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

S krompirjevega ali skutinega testa, tiste s slivovim nadevom imava najraje. Seveda lahko uporabite nadev po vaši želji. Midva si jih občasno privoščiva za sladko kosilo, ali pa jih narediva manj in se z njimi posladkava kakšno sobotno popoldne. V večini primerov pa narediva kar nekaj cmokov, ki jih napolnjene in oblikovane zamrzneva in jih uporabiva še kdaj drugič. Ohranijo okus in se hitro pripravijo. Krasni so!

 

 

krompirjevi cmoki 02_jernejkitchenZa 8 oseb
Čas priprave: 30 minut
Čas kuhanja: 40 minut

SESTAVINE:

TESTO
1.5 kg kuhanega krompirja
120g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
3 rumenjaki
100g pšeničnega zdroba
1 čajna žlička morske soli
320g gladke bele moke, tip 500

NADEV
500g svežih sliv, razkoščičenih
100g sladkorja

PRAŽENE DROBTINE
200g drobtin
150g masla
60g sladkorja

POSTOPEK:

1. SKUHAMO KROMPIR
V loncu, napolnjenem s soljeno vodo, skuhamo krompir, ki smo ga predhodno olupili in narezali na četrtine. Kuhamo 30 minut oziroma tako dolgo, da postane krompir mehek.

2. NADEV
Medtem v manjši posodi premešamo slive in sladkor. Shranimo do nadaljnje uporabe.

3.
Kuhan, še vroč krompir, pretlačimo skozi fino sito v večjo posodo, vmešamo maslo in pustimo, da se masa nekoliko ohladi. Dodamo rumenjake, pšenični zdrob, sol in presejano, gladko moko. Na hitro pregnetemo v gladko testo, vendar ne gnetemo dlje kot 2 minuti

4.
V kolikor nam čas dopušča, je super, da testo počiva v hladilniku eno uro, drugače pa maso razdelimo na majhne cmoke (sak naj tehta približno 60g). Vsak cmok posebej napolnimo s slivami. Testo zapremo in oblikujemo v lep cmok.

5. SKUHAMO
Pristavimo velik lonec osoljene vode in počakamo, da voda zavre. Cmoke previdno položimo v vrelo vodo, znižamo temperaturo, saj voda ne sme vreti. Kuhamo 6-8 minut, v kolikor uporabimo zamrznjene pa 10-12 minut. Kuhane cmoke previdno poberemo z lonca s pomočjo penovke.

6. POSTREŽEMO
Na srednje močan ogenj pristavimo ponev. Dodamo maslo in prepražimo drobtine ter sladkor do zlato – rjave barve. Dodamo kuhane slivove cmoke in jih rahlo pražimo 2 minuti. Postrežemo.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si