Sladki krompirjevi cmoki s slivami

VP_2Pripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

S krompirjevega ali skutinega testa, tiste s slivovim nadevom imava najraje. Seveda lahko uporabite nadev po vaši želji. Midva si jih občasno privoščiva za sladko kosilo, ali pa jih narediva manj in se z njimi posladkava kakšno sobotno popoldne. V večini primerov pa narediva kar nekaj cmokov, ki jih napolnjene in oblikovane zamrzneva in jih uporabiva še kdaj drugič. Ohranijo okus in se hitro pripravijo. Krasni so!

 

 

krompirjevi cmoki 02_jernejkitchenZa 8 oseb
Čas priprave: 30 minut
Čas kuhanja: 40 minut

SESTAVINE:

TESTO
1.5 kg kuhanega krompirja
120g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
3 rumenjaki
100g pšeničnega zdroba
1 čajna žlička morske soli
320g gladke bele moke, tip 500

NADEV
500g svežih sliv, razkoščičenih
100g sladkorja

PRAŽENE DROBTINE
200g drobtin
150g masla
60g sladkorja

POSTOPEK:

1. SKUHAMO KROMPIR
V loncu, napolnjenem s soljeno vodo, skuhamo krompir, ki smo ga predhodno olupili in narezali na četrtine. Kuhamo 30 minut oziroma tako dolgo, da postane krompir mehek.

2. NADEV
Medtem v manjši posodi premešamo slive in sladkor. Shranimo do nadaljnje uporabe.

3.
Kuhan, še vroč krompir, pretlačimo skozi fino sito v večjo posodo, vmešamo maslo in pustimo, da se masa nekoliko ohladi. Dodamo rumenjake, pšenični zdrob, sol in presejano, gladko moko. Na hitro pregnetemo v gladko testo, vendar ne gnetemo dlje kot 2 minuti

4.
V kolikor nam čas dopušča, je super, da testo počiva v hladilniku eno uro, drugače pa maso razdelimo na majhne cmoke (sak naj tehta približno 60g). Vsak cmok posebej napolnimo s slivami. Testo zapremo in oblikujemo v lep cmok.

5. SKUHAMO
Pristavimo velik lonec osoljene vode in počakamo, da voda zavre. Cmoke previdno položimo v vrelo vodo, znižamo temperaturo, saj voda ne sme vreti. Kuhamo 6-8 minut, v kolikor uporabimo zamrznjene pa 10-12 minut. Kuhane cmoke previdno poberemo z lonca s pomočjo penovke.

6. POSTREŽEMO
Na srednje močan ogenj pristavimo ponev. Dodamo maslo in prepražimo drobtine ter sladkor do zlato – rjave barve. Dodamo kuhane slivove cmoke in jih rahlo pražimo 2 minuti. Postrežemo.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri