Slovenci: Brezstično plačevanje je najhitrejše

418b1024bf22c04248a60b465ba37c77

Plačilne kartice so med Slovenci široko sprejeto plačilno sredstvo. Več kot polovica nas meni, da bodo kartice v naslednjih letih najbolj zaželen način plačevanja, saj je uporaba kartic priljubljena tudi za plačevanje v tujini. 80 odstotkov Slovencev jih namreč vzame kartico tudi s seboj na potovanje. Vse bolj pa se širi tudi brezstično plačevanje, ki ga je preizkusilo že 66 odstotkov imetnikov kartic, kaže pa se tudi povečanje plačevanja z mobilnim telefonom. To so med drugim izsledki raziskave MasterIndex, ki jo je za družbo MasterCard Europe v Sloveniji izvedla Mediana.
2281b9aeabc5d88faec9a3a637ec2f73

Plačilne kartice v Sloveniji: Povprečno število kartic na imetnika je malo več kot dve kartici (2,2), 87 odstotkov pa ima do tri plačilne kartice. Več kot polovica (57,1 odstotka)  vprašanih je pripravljenih s kartico plačati tudi zneske nižje od 5 evrov, še vedno pa s kartico najbolj pogosto plačujejo vsakodnevne potrebščine in gorivo, na tretjem mestu pa ostajajo spletna plačila.

242db5ec336f35f41eaffaefea3ec648

Brezstično plačevanje: Brezstično plačevanje, ki je v Sloveniji prisotno od preteklega leta, je med Slovenci vzbudilo precej pozornosti. 61 odstotkov je zainteresiranih za tovrsten način plačevanja, kar 65,7 odstotkov je ta način že preizkusilo in so mnenja, da je najhitrejše plačilno sredstvo. VX675_02

Kako pa plačujemo v tujini? 82 odstotkov Slovencev je v zadnjem letu potovalo ali bivalo v tujini, tri četrtine pa tudi letos načrtuje potovanje  v tujino. Čeprav za nakup tuje valute skoraj 60 odstotkov poskrbi še pred odhodom, pa jih več kot 80 odstotkov s seboj vzame tudi plačilno kartico, s katero opravijo približno četrtino nakupov, saj so široko sprejete, nudijo dobro zaščito pred zlorabo in ugodno menjalno razmerje pri plačevanju.

Online Shopping

Spletno nakupovanje se nam zdi vse bolj varno! Približno 90 odstotkov Slovencev je že opravilo nakup prek spleta (predvsem oblačila, obutev, modne dodatke, elektroniko in potovalne storitve), zaupanje v spletno nakupovanje pa je med Slovenci visoko, tako 80 odstotkov meni, da je spletno nakupovanje varno, več kot tretjina vprašanih pa na spletu plačuje s kartico.

Pametni telefoni še vedno v porastu: Pametni telefon danes uporablja 85,9 odstotkov Slovencev, vse več posameznikov (20 odstotkov) pa mobilni telefon uporablja tudi za plačevanje.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si