Slovenci smo v letu 2021 najraje kolesarili in rudarili kriptovalute

Računalniki, namenjeni zgolj rudarjenju kriptovalut, so našli svoje mesto v kleteh, hodnikih in pisarnah številnih navdušencev nad idejo hitrega zaslužka. Kriptomaniji, ki je zajela ves svet, smo se pridružili tudi Slovenci. Lansko leto je zaznamovalo izredno povečano povpraševanje po izdelkih, povezanih s kriptovalutami in gamingom, ugotavljajo na največjem spletnem oglasniku bolha.com. Samo za ključno besedno zvezo »mining rig« je skoraj 950 odstokov več iskanj kot v 2020. Pri bolha.com so v letu 2021 zabeležili tudi izrazito povečano zanimanje za turne smuči, največ povpraševanja pa je bilo po kolesih in podarjenih rabljenih predmetih.

Močan porast iskanj opreme za rudarjenje na bolha.com

Trendi iskanj na spletu kažejo, da se Slovenci v letu 2021 pospešeno zanimali za področje kriptovalut, k čemur je med drugim prispevala tudi velika in hitra rast cene bitcoina, ki je v lani novembru dosegel rekordno vrednost – kar 69 tisoč dolarjev. Močan porast iskanj na tem področju opažajo tudi na bolha.com, kjer je za besedo »rig« v primerjavi z letom 2020 kar 884 odstotkov več zanimanja, za besedo »mining« 556 odstotkov in besedno zvezo »mining rig« kar 942 odstotkov. Tako v »kripto žargonu« imenujemo računalnike za specialno obračunavanje matematičnih operacij z več grafičnimi karticami. Zaradi množičnega rudarjenja in gaminga se je povečalo tudi povpraševanje po grafičnih karticah – na bolha.com beležijo 69-odstotno rast, beseda »rtx« (grafična kartica) pa ima 390 odstotkov več iskanj kot v letu 2020. Svojo »vstopnico« v kripto svet lahko poiščete med več kot 23 tisoč oglasi v kategoriji »Računalništvo« na našem največjem spletnem oglasniku.

Uspešne zgodbe Slovencev privabljajo nove navdušence v »kripto svet«

V Sloveniji je veliko lastnikov kriptovalut, nekateri so na tem področju celo orali svetovno ledino, vendar je kljub temu delež rudarjenja na svetovni ravni zanemarljiv. Največ bitcoinov se je sicer do nedavnega rudarilo na Kitajskem, po prepovedi pa so vodilno mesto prevzele Združene države Amerike s 35,4-odstotnim svetovnim deležem »hashratea« (CBECI). K popularnosti kriptovalut pri nas je zagotovo prispeval uspeh slovenskih podjetnikov Damiana Merlaka in Nejca Kodriča, ki ju je borza Bitstamp izstrelila med najbogatejše Slovence. Z globalno prepoznavnostjo se lahko pohvali tudi slovensko podjetje Eligma, ki s sistemom GoCrypto trgovcem omogoča sprejemanje plačil s kriptovalutami. Po napovedih bodo prav kriptovalute postale glavno plačilno sredstvo mlajših generacij, ki številne nakupe že sedaj opravljajo na spletu. Navdihujoče zgodbe in priložnost za zaslužek z razvojem lastnih platform, rudarjenjem ali trgovanjem s kriptovalutami marsikoga prepriča, da se priključi na drveči vlak.

Med top 5 iskanj različne vrste koles

Slovenci smo izredno navdušeni rekreativni športniki že od otroštva – to potrjujejo ne le statistični podatki, pač pa tudi skoraj 50 tisoč oglasov v kategoriji Rekreacija šport na bolha.com. Glede na številnost ponudb in povpraševanja na spletnem oglasniku nas je v letu 2021 najbolj privlačilo kolesarjenje. V podkategoriji Kolesarstvo je daleč največ oglasov, kolo in cestno kolo pa sta se uvrstila med top 5 najbolj pogosto iskanih izrazov v vseh kategorijah, prav tako tudi motorno kolo znamke Tomos. Za otroško kolo znamke Woom je bilo kar 35 odstotkov več iskanj kot lani, največ, kar 290 odstotkov več iskanj pa je bilo za turne smuči.

»Naši podatki kažejo, da Slovenci resnično obožujemo kolesarjenje in da po navdušenosti nad kriptovalutami ne zaostajamo za svetovnim trendom. Na bolha.com je bilo v letu 2021 največ iskanj s ključno besedo ‘podarim’, poleg izdelkov, povezanih z rudarjenjem kriptovalut, gamingom in kolesarjenjem, pa je bilo veliko povpraševanja tudi po stružnicah, traktorjih in kosilnicah ter izdelkih iz Ikee. Še lanski marec je bilo povpraševanje po PS4 na petem mestu, letos pa ga sploh ni na seznamu top 10,« so povedali pri bolha.com.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si