Slovenski oblikovalci razstavljajo na milanskem tednu oblikovanja

SLOVENSKI OBLIKOVALCI RAZSTAVLJAJO NA

MILANSKEM TEDNU OBLIKOVANJA

9. – 14. april 2019

V organizaciji Centra za kreativnost (CzK), ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO), se bodo na letošnjem milanskem tednu oblikovanja, v času, ko poteka 58. milanski pohištveni sejem Salone del Mobile, kot del skupinske razstave Ventura Future predstavili izbrani slovenski oblikovalci in neodvisni proizvajalci pohištva. Razstava z naslovom Odprti smo!, ki bo na ogled od torka, 9. 4., do nedelje, 14. 4. 2019, v coni Tortona, vključuje nekatere izmed najbolj svežih in kakovostnih izdelkov sodobnega slovenskega oblikovanja. Tortona je živahno območje Milana, ki ga za šest pomladnih dni zasedejo neodvisne blagovne znamke in studii.

Razstava v ospredje postavlja oblikovalce in z njimi povezana podjetja. Nekateri izmed njih so si v domovini že ustvarili ugled, v večini primerov pa gre za blagovne znamke in podjetja, ki še iščejo svoje mesto v širšem mednarodnem okolju. V razstavo so vključili več izdelkov, ki doslej v Milanu še niso bili predstavljeni – vsi se ponašajo z izrazito individualnim, inovativnim oblikovanjem, ki priča o živahnem duhu časa in prostora.

Predstavitev so bo odvijala pod idejnim naslovom Odprti smo!, ki sta ga navdihnila jezik in kultura prodaje in trženja, oglaševanja, potrošništva, trgovine in nakupovanja, pa tudi naravnanost večjih oblikovalskih in produkcijskih prizadevanj, ki jih predstavljamo na tem mestu.

Odprti smo – 100 % odprti – za širok nabor prispevkov, pristopov, tradicij in senzibilnosti. Prav tako so izdelki s svojim oblikovanjem odprti za interpretacije in variacije; uporabnike nagovarjajo k uporabi, razporejanju in prerazporejanju.

Razstava Odprti smo! je polna nasprotij in protislovij. Predstavlja oblikovanje, ki pluje in sidra, je kompleksno in pragmatično, preudarno in prismojeno, glasno in ponosno, pa tudi mehko in rahločutno. Je poklon preteklosti in prihodnosti obenem – neke vrste retro-futuristična oblikovalska krajina – kar jo umešča v središče trenutne sedanjosti. Lahko jo torej razumemo kot spoštljiv, občudujoč poklon našim predhodnikom in bogati oblikovalski tradiciji, ki časti njihovo strast do barv in kontrastov, geometrije in modularnosti. Folklora in rokodelstvo navdihujeta in dajeta vsebino ročno tkanim kilimom, lesenim kuhinjskim pripomočkom, bogatim vzorcem na steklenem posodju ter celo igrivem pohištvu za hišne ljubljenčke. Pogled v prihodnost pa pokaže 3D-tiskana svetila iz lesno-plastičnih kompozitov, stole, izdelane iz recikliranega stisnjenega filca, svetila v obliki oblakov, ki so dali nov namen starim zračnim blazinam, kot rezina tanke LED-luči in osvetlitve, ki jih napajajo prefinjene, ultra lahke karbonske tehnologije.

 

Predstavili se bodo naslednji oblikovalci in blagovne znamke:

 

Asobi z blagovno znamko Tokio (Trilight in Carbon light), studio Primož Jeza in Donar (Zofa Ve in stol Nico Less), Andraž Šapec in Donar (stol Collodi), Mashoni in Intra Lighting (Vitka svetila), Mashoni in Rokodelski center Ribnica z blagovno znamko Ribrand (kolekcija kuhinjskih pripomočkov), Tilen Sepič (z lučjo Eclipse), PIKKA in Raketa z blagovno znamko PIKKA (obešalnik NEVO hanger in polička Circulum), Kobeiagi kilims (s preprogo in blazinami Emina), Bela bela (z lučjo Bubble lights in drugimi objekti za dom), Matej Štefanac ( z lučjo PLUSminus), Grupo H in Žakelj pohištvo z blagovno znamko Linden, TAK kolektiv in KAUCH (zofa OTO ), AKLIH (stojalo za dežnike APRIL in 3D printana lučka CUP), David Tavčar (tekstili za dom), Sadar+vuga (stojalo za vino Helga), Luka Stepan in Blastation (stol Lucky), , Maechtig Vrhunc arhitekti (klop Prisedi!), Dan Adlešič (objekti “Furniture pets”), Janža in Naca Kraca (s keramičnimi krožniki), Atelje Mali (kuhinjski dodatki Black line) in Ines Kavčič (s keramičnimi vazami).

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si