Slovensko pohištveno oblikovanje na pomembnem mednarodnem prizorišču

»Pomembno je, da postavimo slovensko oblikovanje na zemljevid sveta.«

Zala Košnik in Mika Cimolini, kustosinji skupinske razstave The Circle (Krog)

 

 

KOBENHAVN – Na 3daysofdesign 2020, enem izmed najpomembnejših dogodkov na področju sodobnega oblikovanja na Danskem in v Skandinaviji, so med 3. in 5. septembrom v sodelovanju med Centrom za kreativnost, Veleposlaništvom RS na Danskem in javno agencijo SPIRIT Slovenija prvič predstavili tudi dosežke slovenskega pohištvenega oblikovanja. Izbrani izdelki osmih slovenskih podjetij, ki so lokalno izdelani in so rezultat dolgoletnih izkušenj domače obrti, prepletene z naprednimi tehnologijami in trajnostno proizvodnjo, so bili na ogled na razstavi The Circle (Krog). Vrhunski slovenski oblikovalski produkti pa so bili s tem predstavljeni mednarodnim medijem, arhitektom in zainteresirani javnosti. Razstava je bila na ogled v središču mesta, na Veleposlaništvu RS v Kobenhavnu.

 

Slovenska oblikovalska podjetja, ki so s pohištvenimi kosi in dodatki za dom (luči, mize, kavči, stoli, otroške igrače, mačja uta in stol) sodelovala na razstavi v Kobenhavnu, so bila izbrana na podlagi poziva javne agencije SPIRIT Slovenija, ki poleg Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi finančno in organizacijsko podpira projekt. Izbranih je bilo osem slovenskih podjetij: Donar, Folds, Kauch, Lepu, Wilsonic design, Kubus-interier, Tiba in Guïana.

 

 

Glavni temi letošnjega dogodka sta bili krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj. »Obrtništvo, trajnost, reciklirane materiale in navdihujoče dizajne najdemo v slovenski arhitekturi in oblikovanju že več kot stoletje, z začetkom pri Jožetu Plečniku. Ministrstvo za zunanje zadeve RS in javna agencija Spirit s ponosom predstavljata sodobne trajnostne oblikovalske produkte, ki so bili skrbno izbrani z mislijo na danski okus, težnjo po dolgi uporabi in obrtništvo,« je o predstavitvi slovenskega pohištvenega oblikovanja na festivalu 3daysofdesign povedala Ajda Cuderman, direktorica javne agencije Spirit.

V Centru za kreativnost, kjer podpirajo kreativni in kulturni sektor ter njegov razvoj, so razvili znak odličnosti Made in Slovenia. Podeljevali ga bodo izdelkom, ki predstavljajo dobre prakse slovenskih ustvarjalcev in podjetij v kreativnem sektorju. Z njim spodbujajo razvoj izdelkov in storitev, ki združujejo ustvarjalnost s poslovno vizijo z namenom družbenega napredka in promovirajo trajnostna načela. Znak odličnosti je unikatno generiran za vsak izdelek, med drugimi pa ga bodo lahko pridobili tudi izdelki izbrani za razstavo The Circle (Krog).

 

This slideshow requires JavaScript.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si