Slovo enega najbolj cenjenih modnih fotografov našega časa

“Prvo pravilo lepote je resnica.” – Peter Lindbergh

 

 

V 75. letu starosti se je poslovil priznani modni fotograf Peter Lindbergh, ki je do konca svoje kariere ostro kritiziral digitalno obdelavo fotografij, v modnem svetu pa velja za enega glavnih “krivcev” za vznik fenomena supermodelov. Od samega začetka ustvarjanja je pozdravljal naravno in resnično lepoto, zato so se mu zdele sanje o večni mladosti in težnje po estetski popolnosti utopične.

 

Svet si ga bo predvsem zapomnil kot avtorja, ki se je podpisal pod tri Pirellijeve koledarje (1996, 2002 in 2017), ko je ovekovečil igralke, kot so Lupita Nyong’oHelen Mirren in Uma Thurman. Pred objektiv pa je postavil še številne druge zvezdnice, med katerimi so bile tudi pevka Tina Turner, plesalka in koreografinja Pina Bausch ter manekenka Gigi Hadid. V okviru enega svojih zadnjih projektov je Lindbergh za revijo Vogue fotografiral aktivistko Greto Thunberg, igralko Salmo Hayek in novozelandsko premierko Jacindo Ardern.

 

 

˝Pogrešali ga bomo vsi, ki smo ga poznali ali delali z njim, pa tudi tisti, ki so občudovali njegove fotografije,” je dejal urednik britanske izdaje Voguea Edward Enninful. Prek družbenih omrežij so se mu poklonile tudi številne druge znane osebnosti, med njimi igralka Charlize Theron, ki ga je označila za genija in absolutnega mojstra svoje obrti.

 

 

 

 

Povzeto po rtvslo.si

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si