So kontracepcijske tabletke prava izbira zate?

Vse jih poznamo in za marsikatero žensko so postale del vsakodnevne rutine.

Kontracepcijske tabletke so v zadnjih 50 letih – predvsem zaradi svoje učinkovitosti – postale najpogostejše sredstvo za preprečevanje neželene nosečnosti. Čeprav so varne, pa lahko pri zdravih ženskah, ki imajo specifično genetsko sliko, močno povečajo tveganje za nastanek krvnih strdkov. Uporaba kontracepcijskih tabletk se je začela v 70. letih, dandanes pa jih uporablja na milijone žensk po vsem svetu, predvsem zaradi njihove visoke učinkovitosti. Glavna sestavina kontracepcijskih tabletk so sintetični hormoni, analogi naravnih hormonov estrogena in progesterona, ki preprečijo ovulacijo. A kot vsaka terapija, predvsem hormonska, lahko ima tudi terapija kombinirane hormonske kontracepcije določene neželene učinke.

 

Tudi do 35-krat večje tveganje za krvne strdke

Kombinirana peroralna kontracepcija pri vseh ženskah, ki jo uporabljajo, malenkost poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov. Skrb vzbujajoče povečano tveganje (kar petintridesetkrat) pa imajo ženske, ki nosijo specifične genetske različice. Težava nastane predvsem, če se ženska in njen osebni ginekolog pred uporabo kontracepcijskih tabletk tega stanja ne zavedata.

Venska trombembolija (VTE) je skupno ime za dve različni obliki iste bolezni;venska tromboza in pljučna embolija. Gre za krvni strdek (trombus), ki se začne v veni, nato pa onemogoča normalen pretok krvi bodisi v globoki veni, spodnjem delu noge, stegnu ali medenici (globoka venska tromboza). Lahko pa se ta strdek odcepi in po žilah potuje do pljuč, kjer delno ali popolnoma prepreči oskrbo s krvjo (pljučna embolija). VTE je pogosto spregledana bolezen; če je ne zdravimo, pa lahko pusti zelo resne in trajne posledice.

 

»Če bi mi le kdo prej povedal …«

»Pri svojih 26. letih sem zbolela za vensko trombembolijo«, začenja svojo zgodbo pripovedovati xy-letna Ana. Razkrije, da dokler ni bila v takšnih bolečinah, da je morala poiskati nujno medicinsko pomoč, ni vedela, da VTE sploh obstaja. Mislila je, »da je to bolezen starih ljudi, ne mladih«, in da tako resna bolezen ne more prizadeti ravno nje. »Še manj pa, da bo zaradi nje zaznamovano moje življenje,« doda.

Ana: »VTE se je pojavila že v drugem mesecu jemanja kontracepcijskih tabletk, na njen nastanek pa je v veliki meri vplivala tudi moja genetska predispozicija. V bolnišnici so mi namreč potrdili pozitiven faktor V Laiden.«

Ana je ena izmed žensk, ki ima gensko mutacijo, zaradi katere je njeno tveganje za nastanek krvnih strdkov še toliko višje. Če ima namreč splošna populacija 10-odstotno tveganje za razvoj venske trombembolije, je Anino tveganje mnogo višje. Kar 60 % tveganja za razvoj te bolezni lahko namreč predpišemo genetskim dejavnikom.

 

Ključno je vedeti

Z izbiro ustrezne kontracepcije bi lahko vsako leto preprečili 20.500 primerov VTE. Med njimi tudi primer naše sogovornice, ki pravi: »Želim si, da bi pravočasno vedela, da obstaja test, s katerim lahko popolnoma enostavno preveriš, ali imaš predispozicijo za nastanek VTE. Tako bi bila veliko bolj pozorna na preventivo in bi si morda prihranila dolgotrajno okrevanje ter doživljenjsko terapijo z zdravili.«

Takšne zgodbe je torej mogoče preprečiti pravočasno. A največja ovira je, da večina populacije ne pozna podrobnosti svojih genov in se pred uporabo kontracepcije ne zaveda, ali imajo povišano tveganje za nastanek krvnih strdkov. Z razvojem znanosti in biotehnologije pa je dandanes tudi to mogoče. S testom VeniSafe, ki je dostopen vsem ženskam, analiziramo pet genskih mutacij, ki imajo znanstveno dokazano najmočnejšo povezavo z nastankom venske trombembolije. Še posebej pomembni sta dve izmed testiranih mutacij, faktor V Leiden (F5) in G20210A (F2).

Tako lahko ženska pravočasno ugotovi, ali ima genetsko predispozicijo, ki poviša njeno tveganje za nastanek VTE. Na osnovi podane ocene tveganja lahko izbere ustrezno kontracepcijo in hormonsko nadomestno terapijo, se izogne zapletom v nosečnosti ter se odloči za dodatne preventivne ukrepe, ko potuje.

 

Pravočasno se informiraj!

VeniSafe svetujemo vsem ženskam, predvsem pa posameznicam, katere družinski člani so se že srečali z boleznimi, ki jih povzročijo krvni strdki. Postopek je popolnoma enostaven in zahteva le vzorec sline. Več o testu si lahko preberete tukaj.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si