So otroci ob rojstvu res izrezani očki?

Ne dvomimo, da svojega partnerja neizmerno ljubite in da si želite, da na vašega otroka prenese vse svoje pozitivne lastnosti. Verjetno pa  razmišljate tudi, kako verjetno je,  da bo otrok podedoval njegova štrleča ušesa? Ali pa vaše modre oči? Nosečnice si enostavno ne moremo pomagati in v devetih mesecih skozi naše misli drvijo tudi vprašanja, kako bo izgledal naš dojenček, komu bo podoben in kakšna oseba bo zrastla iz majhne štručke.

Skrivnost podobnosti med otroki in starši so geni. Otroci namreč prejmejo od vsakega starša polovico kromosomov in nato o tem, komu bo otrok najbolj podoben, odločajo različne genske kombinacije. Splošno prepričanje je, da so novorojenčki v večini bolj podobni očetom kot materam. In da je temu tako z razlogom, ker da je »za to poskrbela narava, da očeta prepriča, da je otrok res njegov«.

 

 

Pa je to res?

Znanstveniki se s to izjavo zagotovo ne bi strinjali. Dejstvo je, da otrok podeduje polovico dednega materiala od matere in polovico od očeta, kombinacija tega dednega materiala pa oblikuje njegove edinstvene lastnosti in izgled. Na koncu ima tako otrok materine oči, privihan nos po očetu, lasje pa so nekje vmes …

 

Skrivnost je v genih

Gen je osnovna enota dednosti, ki zaseda določeno mesto na molekuli DNA. Zelo preprosto povedano, geni vsebujejo navodila za posamezne lastnosti. To pa počnejo tako, da usmerjajo sintezo beljakovin, ki vpliva na barvo oči, višino, hitrost presnove, … Zato so otroci pogosto podobni svojim staršem, nekateri tudi starim staršem. Obenem pa unikatni, ker nekatere značilnosti podedujejo po mami, nekatere po očetu, spet tretje po starih starših, …

Komu bo na koncu otrok najbolj podoben, je zato izjemno težko napovedati. Toda v genetiki gene delimo na dominantne in recesivne, pri čemer dominantni prevladajo nad recesivnimi. To nam napovedi malenkost olajša, saj bodo dominantni geni tudi pri otroku bolj močno izraženi. Vsak od nas je nosilec tako dominantnih kot recesivnih genov. Njihove kombinacije ustvarijo svojevrsten niz informacij in navodil za naše telo, ki se razlikuje od osebe do osebe in nas delajo edinstvene.

 

 

Barva oči

Kakšne oči bo imel vaš otrok

je malenkost lažje predvidevati, saj barvo šarenice določa melanin. Melanin je rjavi pigment, ki poleg oči določa tudi barvo naše polti in las. Količina tega rjavega pigmenta pa določa barvo. Veliko svetlopoltih dojenčkov se rodi s svetlimi očmi, navadno modrimi ali modro-sivimi, ker se v maternici tvori malo melanina, nato pa s časom njihova barva oči spremeni. Po dopolnjenem enem letu ima otrok dokončno barvo oči.

Barvo oči sicer določajo številni geni, interakcija med njimi pa da dokončno barvo očem. Gen rjavookih oseb je običajno dominanten, gen za modre oči pa recesiven, zato velikokrat prevlada rjav. Isto je pri genu modrih oči, ki je recesiven v primerjavi z genom za zelene in rjave oči.

 

Kakšna je torej verjetnost, da bo vaš otrok imel modre oči?

Poglejte si v tabeli:

 

V tabeli poiščite kombinacijo barve vaših oči in oči vašega partnerja in videli boste verjetnosti barve oči vašega otroka.

 

Se lahko o zdravju svojega otroka prepričam že med nosečnostjo?

Vseh bolezni, ki bi lahko pestile vašega otročka, na žalost ni možno zaznati pred rojstvom. Obstaja pa možnost, da že praktično čisto na začetku nosečnosti (od 10. tedna dalje) opravite neinvazivni predrojstveni test NIFTY. Ta test je popolnoma enostaven in nenevaren za mamico in otroka, lahko pa z več kot 99-odstotno občutljivostjo odkrije najpogostejše kromosomske nepravilnosti (to so denimo Downov, Edwardsov in Patauov sindrom) pri otroku. Test NIFTY zazna tudi anevploidije spolnih kromosomov, kromosomov 9, 16 in 22 ter. Analizira tudi morebitno prisotnost sindrome delecij in duplikacij… Na vašo željo lahko s testom ugotovite tudi spol otroka z več kot 98-odstotno zanesljivostjo.

Sam test za vas ne predstavlja nobenega stresa, saj zahteva zgolj odvzem majhne količine vaše krvi. V njej namreč najdemo plodovo prostocelično DNA, ki jo analizira laboratorij. Nosečnica rezultate prejme v le  6-10 dnevih. Naj bo vaša nosečnost brez skrbi s testom NIFTY!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si