Šola za lepo kožo z Eucerinom

Ker je problematika aken vse pogostejša, je GRAZIA za vas poiskala nekaj koristnih nasvetov in odgovorov na pereča vprašanja.

Kam se odpraviti po nasvet in odgovore, ko se pojavijo akne in se jih niti ob ustrezni negi ne moremo znebiti? K dermatologu je edini pravilni odgovor!

 

V trendu je PURE STIL

Odgovarjata: Nataša Grebenšek, dr. med., spec. dermatovenerologije in  dr. Helena Rupnik, dr. med., spec. dermatovenerologi je

 

Kaj povzroča akne?

Na nastanek aken vplivajo različni dejavniki. Pri pacientih z aknami so žleze lojnice bolj aktivne, zato je koža mastna. Opažamo tudi izrazito poroženevanje izvodil žlez lojnic, zaradi česar prihaja do zamašitve in zastajanja loja ter posledično nastanka komedonov. Ker imajo pacienti z aknami izvodila žlez lojnic kolonizirana tudi z bakterijami, te še dodatno poslabšujejo poroženevanje in privabljajo vnetnice, s tem pa povzročajo vnete akne.

 

Kakšno je zdravljenje aken?

Akne so bolezen in potrebujejo zdravljenje. Zgodnjo oziroma blago do zmerno obliko aken običajno zdravimo z lokalno terapijo. Izdelki vsebujejo derivate vitamina A, antibiotike in azaleinsko kislino, pri hujših oblikah oziroma zmerni do hudi obliki aken pa zdravimo sistemsko, se pravi z zdravili, ki vsebujejo antibiotike (običajno tetraciklini) v nizkem odmerku, vendar je zdravljenje podaljšano na najmanj tri mesece. Pri najhujših oblikah aken pa uporabljamo retinoid.

 

Koraki nege/tretmaja doma?

Pri negi aknaste kože je izredno pomembno ustrezno čiščenje. Kožo zjutraj in zvečer umijemo z mlačno vodo in ustreznim blagim čistilnim sredstvom – po čiščenju na kožo nanesemo tonik in vlažilno kremo. Čez dan je pomembna tudi zaščita pred soncem, izbrati moramo izdelke z lahko teksturo, ki kože ne mastijo in ne poslabšujejo aken. Po čiščenju kože zvečer nanesemo nočno kremo, ki lahko vsebuje zdravilne učinkovine, ki povzročajo luščenje povrhnjice in delujejo protivnetno. Prve učinke uporabe negovalne kozmetike za aknasto kožo opazimo po kakšnem mesecu redne uporabe.

 

Foto: @eucerin_si

 

Ali lahko dieta povzroči akne?

Dieta sama ne povzroča aken, opažamo pa poslabšanje aken pri čezmernem uživanju mleka in mlečnih izdelkov ter pri čezmernem uživanju živil z visokim glikemičnim indeksom.

 

Ali lahko stiskamo akne?

Ne, aken ne smemo stiskati, še posebej ne vnetih aken – zaradi tega prihaja do poslabšanja vnetja in posledično do nastanka brazgotin.

 

Kako se znebiti brazgotin, ki jih povzročajo akne?

Za preprečevanje nastanka brazgotin je seveda ključno, da aken ne stiskamo in jih začnemo zdraviti dovolj zgodaj. Kadar pa te spremembe vseeno nastanejo, so večinoma trajne. Za izboljšanje videza brazgotin uporabljamo različne postopke, od frakcionirane termoablacije, kemičnih pilingov in CO2 laserja do drugih laserskih postopkov. Nujen je obisk pri dermatologu, ki bo ocenil, kakšen postopek je za posamezni tip brazgotin najbolj primeren.

 

This slideshow requires JavaScript.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si