SOTO: Sanja Grcić – V Kekčevi deželi

V Mariboski galeriji E2RD se bo s samostojno prodajno razstavo oblačil in modnih dodatkov iz kolekcije »V Kekčevi deželi« predstavila modna znamka Firma by Sanja oblikovalke Sanje Grcić. Otvoritev bo danes, v sredo, 6. oktobra, ob 18. uri v Galeriji E2RD na Gosposki ulici 34 v Mariboru, zaprtje s čajanko pa v soboto, 23. oktobra, ob 11. uri.

Dogodek je del projekta Made in Slovenija 21, ki ga predstavlja društvo za oblikovanje SOTO v partnerskem sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

O kolekciji

Sanja Grcić skozi kolekcijo “V Kekčevi deželi” preoblikuje pozabljena oblačila in tehnike njihove izdelave v moderno, urbano preobleko. Tradicionalni krojaški elementi so umeščeni v sodobno silhueto, podaljšano s klobukom Kekec, nastalim v sodelovanju s klobučarstvom Pajk. Vizualno sporočilnost kolekcije dopolnjujejo izseki iz slik slovenske slikarke Tine Dobrajc, ki so s tehniko digitalnega tiska iz tovarne Žolna Šport umeščeni na srajce, obleke, puloverje in t-shirte. Sanja Grcić se s to kolekcijo posveča tudi slovenskim slikarkam, pozabljenemu in zamolčanemu področju sodobne slovenske umetnosti.

Srajce Firma by Sanja s podobami slik Tine Dobrajc so svojo pot v slovenskem javnem življenju začele leta 2016 na podelitvi Prešernovih nagrad, ko je v eni od njih igralka Katarina Stegnar prejela nagrado Prešernovega sklada. Od takrat so postale eden od najbolj prepoznavnih in zaželenih kosov oblačil vseh samostojnih in uporniških žensk.
Nosijo jih: Nika Kovač, Pia Zemljič, Kaja Širok, Ksenija Horvat, Maruša Majer, Melita Kontrec, Mateja Demšič, Katja Šulc, Maja Bogataj Jančič, Viktorija Bencik Emeršič, Saša Šavel, Meta Ornik, Semira Osmanagić in mnoge druge znane in neznane Slovenke doma in v tujini.

Prodajna razstava v Mariborski galeriji E2RD je še zadnja priložnost za nakupe oblačil iz te kolekcije, saj se z njo Sanja Grcić poslavlja od redne prodaje izdelkov s slikami Tine Dobrajc.

O oblikovalki

Sanja Grcić je mednarodno priznana oblikovalka tekstilij in oblačil, kustosinja razstav s področja modnega oblikovanja, gledališka in filmska kostumografinja. Je lastnica in oblikovalka blagovne znamke Firma by Sanja, ki je na prodaj v izbranih konceptualnih trgovinah v Evropi (Zürich, Gradec, Zagreb, Ljubljana, London, Dunaj) in v ZDA (New York). Je članica zadruge Zoofa in predsednica društva SOTO. Za kolekcijo V Kekčevi deželi je prejela Wearable Art BigSEE Award 2020.

O znamki

Politično nekorektna, netrendovsko pop, postkomunistično globalna, vzhodnoevropsko svetovna, urbano boemska, ulično krojaška, barvito črna – za avanturiste novega svetovnega reda.

To je moto, s katerim nastopa Firma by Sanja, ena najbolj popularnih domačih modnih znamk. Firma ponuja univerzalne in brezčasne kolekcije oblačil s prebrisanimi detajli in športnim dotikom. Odlikujejo jih sodobna, urbana silhueta, multifunkcionalnost in tehnološko obdelani naravni materiali v izrazitih barvnih lestvicah. Oblačila so plod rokodelskih veščin v maloserijski izdelavi. Tudi zato Firmo tako rado nosijo moderne in družbeno odgovorne ženske.

O projektu Made in Slovenija

Osnovna ideja projekta MIS je povezati najbolj prepoznavne slovenske modne oblikovalce in blagovne znamke s proizvajalci, rokodelci in umetniki z različnih področij kreativnih industrij. Predstaviti različne oblikovalske pristope in estetike skozi potujoče prodajne razstave, sejemske predstavitve in PopUp trgovine. Vse edicije Made in Slovenija upoštevajo načela trajnostnega in ekološkega oblikovanja. Vračajo se k ročnemu delu, spodbujajo povezave med lokalnim gospodarstvom, domačo obrtjo in sodobnim oblikovanjem. Vsi izdelki so maloserijski. V njih so izražene kulturna tradicija, bogata dediščina slovenske tekstilne zgodovine in oblikovalska domišljija. Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost.

O SOTO

Društvo za sodobno slovensko oblikovanje tekstilij in oblačil svojo prepoznavnost gradi na večdisciplinarnem raziskovanju, produkciji, promociji, izobraževanju in osveščanju slovenskega in mednarodnega prostora z oblačilnimi in umetniško tekstilnimi praksami v Sloveniji. SOTO je dobitnik slovenske nagrade za modno in vizualno ustvarjalnost TREND 2005 za razstavo Kaj ostrega?, nagrade K&O 2010 na festivalu Design Assembly v avstrijskem Gradcu, za kolekcijo leta blagovne znamke Farandula, nagrade Elle Style Award 2016 za prvo edicijo razstave Made in Slovenija v Ljubljani, Pragi in na Dunaju in nagrade Elle Style Award 2020 za projekt Mask_Sign.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si