Spodbude za podjetnice v času koronavirusa

Najnovejše poročilo razkriva, da bi lahko pandemija koronavirusa zavrla celotno generacijo podjetnic

Mastercard Index ženskega podjetništva zahteva inovativne in ciljno usmerjene ukrepe za podporo ženskam v obdobju po pandemiji

Pandemija koronavirusa je ženske po vsem svetu prizadela nesorazmerno – osupljivih 87 % lastnic podjetij pravi, da je pandemija negativno vplivala na njihovo poslovanje. Prekomerna zastopanost žensk v sektorjih, ki jih je gospodarska kriza najbolj prizadela, izrazita digitalna vrzel med spoloma v vedno bolj virtualnem svetu in naraščajoči pritiski na področju varstva otrok so le nekateri dejavniki, zaradi katerih so ženske še posebej ranljive.

Ugotovitve najnovejšega kazalnika Mastercard Index ženskega podjetništva (Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2020) za leto 2020 ponujajo prepričljive razloge za mednarodno nadgradnjo najboljših praks ciljno usmerjene politike glede na spol z namenom odpravljanja teh velikanskih razlik in izkoriščanja celovitega potenciala podjetnic.

 

Pregled in lestvica evropskih držav

Na vrhu kazalnika Mastercard Index ženskega podjetništva (Kazalnik; Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2020) za leto 2020 prednjačijo evropske države. Deset podjetnicam najbolj prijaznih držav tako vsebuje kar tretjino vseh evropskih držav, vključenih v Kazalnik, pri čemer na vrhu letošnje lestvice najdemo Izrael.

Kazalnik skupaj vključuje 18 evropskih držav, od katerih jih je med najboljšo deseterico pristalo šest, kar je dvakrat več kot lani. Evropske države tako letos postavljajo merila kot najboljša okolja za podjetnice, pri čemer se je na čelu prvič v štiriletni zgodovini Kazalnika znašel Izrael, ki so mu sledile Švica na 3., Poljska na 5., Velika Britanija na 6., Švedska na 8. in Španija na 10. mestu.

 Napredovanje Švice iz skupno enajstega mesta, ki ga je zasedala leta 2019, na tretje mesto letos, je posledica izboljšanja vladne podpore MSP (ki je bila letos za 37 % višja kot 2019) in bistveni porasti kulturne percepcije podjetništva (ki se je v primerjavi z 2019 povečala za 45 %).

Med 58 državami iz celotnega sveta, ki so vključene v Kazalnik, sta v primerjavi z 2019 najbolj napredovali Poljska in Švedska, ki sta se v enem letu povzpeli iz 16. na 5. oziroma iz 25. na 8. mesto. Napredovanje teh gospodarstev po lestvici je posledica številnih dejavnikov, ki vključujejo izboljšano podporo za MSP, visoko zaznavanje dobrih poslovnih priložnosti in progresivno kulturno percepcijo podjetništva.

Medtem ko je poročilo za evropske države večinoma pozitivno, pa je leta 2020 po lestvici navzdol zdrsnilo šest evropskih držav, pri čemer sta najvišji padec doživeli Irska, ki je iz 5. zdrsnila na 13. mesto, in Belgija, ki je iz 21. padla na 30. mesto. Ta zdrs po lestvici je bil v Belgiji posledica bistvenega znižanja podpore MSP, na Irskem pa posledica dejstva, da le redki prebivalci te države menijo, da jih drugi vidijo kot inovativne.

V štirih evropskih državah je bila zabeležena visoka stopnja (najmanj 28 %) lastništva podjetij v rokah žensk. Na Portugalskem je delež lastnic znašal 31,2 %, v Španiji 30,9 %, na Poljskem 29,9 % in v Združenem kraljestvu 28,4 %, obenem pa je delež žensk na vodstvenih položajih na Poljskem, Švedskem in v Rusiji znašal preko 40 %.

 

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si