Študentsko gledališče se je izvilo iz kokona

Festival Glej, ŠtudenTeater 4.0 

V Gledališču Glej v Ljubljani je med 1. in 3. marcem potekal že četrti Festival Glej, ŠtudenTeater, ki je skupni projekt Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) in Gledališča Glej. V treh večerih se je predstavilo devet gledaliških skupin, mladi ljubiteljski gledališčniki pa so pokazali presenetljivo mero zrelosti in samostojnosti pri avtorskem delu.

Kar bomo želi

Mala, intimna dvorana Gledališča Glej se zdi kot naročena za sveže in mlade energije polne gledališke predstave, kakršne so že četrto leto zapored vzniknile v okviru projekta Festival Glej, ŠtudenTeater4.0. Na zaključnem festivalu je na odru zaživelo devet predstav, vsaka s svojo poetiko. Predstave so nastajale od prejšnjega oktobra v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novi Gorici, kot partnerji projekta pa se poleg JSKD in Gledališča Glej podpisujejo Moment Maribor v sklopu GT22, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Zveza kulturnih društev Nova Gorica in Center mladih Koper.

Prijavljeni gledališča željni mladi, povejmo, da gre za študente ne-akademijskih smeri, so se na uvodnih delavnicah razporedili v deset skupin, od katerih je vsaka dobila svojega mentorja. Letos so to vlogo prevzeli performerka in pedagoginja Barbara Polajnar, režiserke Ajda Valcl, Nika Bezeljak in Tjaša Černigoj, igralci Miha Nemec, Rok Matko, Matevž Biber, Klemen Janežič in Rok Kravanja ter igralka in performerka Katarina Stegnar. Kot nam je povedal Matjaž Šmalc, samostojni strokovni svetovalec JSKD za gledališko in lutkovno dejavnost in koordinator festivala, pa je bila njihova naloga ustvarjalce pri delu zgolj usmerjati.

»Po uvodnih delavnicah avtorskega gledališča, ki so jih vodili mentorji, je bila pobuda v rokah udeležencev. Prav vse predstave so povsem avtorsko delo, saj niso narejene po predlogah, mentorji pa so sodelovali le v določenih fazah, in to ne kot režiserji, temveč zgolj kot svetovalci. Študentje so tako sami zgradili zgodbo, usklajevali in vodili vaje, režirali in igrali, mentorji so se jim pridružili morda enkrat ali dvakrat na mesec, da bi jim pomagali čez morebitne prepreke,« je povedal Šmalc.

Čeprav si prav vsaka od videnih predstav zasluži pozornost in pohvale, zlasti za samostojnost, pa tudi samosvojost pri ustvarjanju, pa sta posebej izstopali dve, za katere mirno trdimo, da dosegata zavidljiv ustvarjalni nivo.

Iz kokona

Šusuglavo v produkciji SNG Nova Gorica je pravzaprav predstava o predstavi oziroma njenem nastajanju. V njej se srečata Tadeja in Martin, vsak s svojim pogledom na zgodbo, ki jo ustvarjata.
Posebna pozornost naj velja tudi predstavi Iz kokona, nastali v produkciji Gledališča Glej, v kateri je ustvarjalne moči združilo osem ljubljanskih študentk in študentov pod mentorstvom igralca Klemna Janežiča. Spoprijeli so se z vedno aktualnim raziskovanjem medsebojnih odnosov v družini, tokrat skozi jezik fizičnega gledališča.

S širitvijo v Koper in Novo Gorico, ki sta se v projektu pridružila Mariboru in Ljubljani, je festival razpredel ustvarjalne moči, pri čemer organizatorji posebej pohvalijo vztrajnost vseh sodelujočih, letos jih je bilo v desetih skupinah okoli 70.

»V prejšnjih letih jih je tekom projekta vselej nekaj obupalo na pol poti, letos pa so prav vsi, ki so pričeli, tudi prišli do konca poti. Tudi velike skupine, največja je štela kar štirinajst članov, kar je zelo zahtevna naloga, zlasti če upoštevamo, da delajo samostojno, brez neke osrednje vodilne figure, ki bi usklajevala in vodila vse te različne energije in poetike,« je zadovoljen Šmalc.

Vse minuli vikend odigrane predstave se bodo predstavile tudi na odrih v svojih mestih, organizator pa načrtuje tudi medsebojna gostovanja vseh sodelujočih mest.

Kar bomo želi

Vse predstave iz projekta se potegujejo za nastop na Festivalu Vizije, to je festival najboljših mladinskih gledaliških, lutkovnih, literarnih, likovnih in rock skupin pretekle sezone in Matjaž Šmalc je prepričan, da so jih bo vsaj nekaj tja tudi uvrstilo. V Gledališču Glej so si jih ogledali selektorji za regijska srečanja, preko katerih pelje pot na zaključni festival, ki bo sredi meseca maja v Novi Gorici.

V okviru festivala so se na odru zvrstile predstave 108,1 MHz, Šusuglavo, V sobi, In predstava bo?, Pihal bo Yugo, Superženska, Iz kokona, Kar bomo želeli in Pot v neznano.

 

Fotografije: Neža Oblak / Gledališče Glej

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si