Tacosi s pikantnimi perutničkami in svežo salso

Maja-in-JernejPripravila: Maja in Jernej (jernejkitchen.com)

Mmm, que rico, que delicioso! Perutničke večinoma povezujem s toplimi pomladnimi ali poletne dnevi, ko se odlično prileže pripraviti žar piknik. Vendar so super slastne tudi tako, v pečici z dimljeno papriko, gorčico in kapljico tabasca, za vse nas, ki obožujemo rahlo pekočo hrano. Inspiracija za današnjo jed pa prihaja daleč od Slovenije, iz Mehike, kjer 5. maja praznujejo Cinco de Mayo, praznik zmage, veselja in svobode. Ker obožujeva mehiško hrano, dobro voljo in perutničke, sva vse skupaj združila v tacose. Ti tacosi so noro dobro božanski. Odlično je, da lahko posamezne elemente te jedi vzamemo, kot naprimer pikantne perutničke in omako, ter jih uporabimo pri kakšni drugi jedi, kot naprimer v solati ali pa kar tako, s popečeno zelenjavo, krompirjem. Vendar so perutničke s svežo zelenjavo, avokadom in gladko čili omako zmagovalne v kombinaciji z mehkimi, toplimi tortiljami. Slastno!

Čas priprave: 1 ura

tacos_perutnicke_jernejkitchen

SESTAVINE (Za 2 osebi):
SOČNE PIKANTNE PERUTNIČKE

6 perutničk, razpolovljenih

½ čajne žličke sladke paprike

½ čajne žličke dimljene paprike

1 čajna žlička gorčice

1 čajna žlička morske soli

ščepec sveže mletega črnega popra

1 žlica olivnega olja

¼ čajne žličke tabasca (poljubno)

ČILIJEVA OMAKA

1 čebula, drobno sesekljana

1 žlica olivnega olja

6 strokov česna

6 nepekočih čilijev

3 žlice belega balzamičnega vinskega kisa

1 ščepec morske soli in črnega popra

1 ščepec mletega pimenta

1 ščepec mletih klinčkov

TORTILJE IN NADEV:

1x tortilje (recept tukaj: http://www.jernejkitchen.com/sl/recepti/kruh-in-testo/tortilje)

1 avokado, zrel

1 paradižnik

1 mlada čebula

1 žlica belega balzamičnega vinskega kisa

1 pest zelja, svežega

200g fižola, iz konzerve, odcejenega

2 žlici kremnega sira (npr. Philadelphia)

100g čvrstega, navadnega jogurta

POSTOPEK:

SPEČEMO PERUTNIČKE

Pečico segrejemo na 180 °C. V skledi dobro premešamo razpolovljene perutničke, sladko papriko, dimljeno papriko, gorčico, sol in olivno olje. V kolikor imamo raje malo bolj pekoče arome, lahko dodamo tudi 1/4 čajne žličke tabasca. Mešanico razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, postavimo v ogreto pečico ter pečemo 45 minut na 175 °C.

NEPEKOČA ČILIJEVA OMAKA

Medtem pripravimo čili omako. Na nizek ogenj pristavimo kozico. Dodamo olje, nasekljano čebulo in nasekljan česen. Rahlo pražimo 10 minut. Medtem na ognju opečemo čilije, tako da postanejo ožgani. Olupimo črno skorjo in jo zavržemo, preostali del čilija pa sesekljamo in dodamo v kozico. Zalijemo z belim balzamičnim vinskim kisom in dodamo 2 žlici vode. Odstavimo z ognja. Mešanico prestavimo v blender in jo zmiksamo v gladko omako. Začinimo z morsko soljo in črnim poprom ter dodamo še mleti piment ter mlete klinčke. Shranimo v skodelico in do nadaljne uporabe postavimo v hladilnik.

TORTILJE

Pripravimo in popečemo tortilje. Avokado olupimo, mu odstranimo sredico ter ga narežemo na manjše koščke, narežemo tudi paradižnik. Kocke avokada in paradižnika damo v manjšo skodelico, dodamo beli balzamični kis, morsko sol in sveže mleti črni poper, premešamo. Zelje in solato očistimo in narežemo na tanke rezine. Mlado čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Fižol odcedimo in damo v skodelico.

Perutničke damo iz pečice ter meso odstranimo s kosti. Meso na grobo sesekljamo. Na močan ogenj pristavimo ponev, dodamo žličko olivnega olja ter odcejen fižol. Na hitro prepražimo, dodamo piščančje meso ter pražimo 2 – 3 minute. K omaki dodamo kremni sir in jogurt. Dobro premešamo.

POSTREŽEMO

Tortilje premažemo z omako, dodamo mešanico perutničk in fižola ter napolnimo še s preostalo zelenjavo. Poljubno lahko dodamo še sezam in svež koriander. Dober tek.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si

Z nadaljevanjem uporabe te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na spletni strani Grazia.si so nastavljeni na "dovoli piškotke", da bi vam omogočili čim boljše delovanje spletne strani. Pred nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrdite, da se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri