Tako bo zrak v vašem domu čistejši

Izboljšajte kvaliteto zraka doma s Philipsovim čistilnikom zraka

Živimo v obdobju, ko večino časa preživimo v notranjih prostorih – doma, kjer smo bolj na varnem pred okužbami iz zunanjega sveta. Na ta način skrbimo za svoje zdravje in zdravje naših bližnjih. Pri tem pozabljamo, da morda zrak, ki ga dihamo, ni najboljši v zaprtih prostorih. Poleg tega se približujemo obdobju alergij, ko bo cvetni prah marsikomu otežil dihanje. Na temo zdravja in kvalitete zraka smo se zato pogovarjali z dr. Snežo Ulčar, pulmologinjo in specialistko interne medicine, ki nam je povedala kaj so tisti najbolj kritični sestavni deli zraka v zaprtih prostorih in kako lahko kvaliteto dihanja doma kar se da izboljšamo. Z njeno pomočjo lahko osvežimo tudi osnovno znanje o alergijah in kako lahko z nekaj spremembami olajšamo življenje alergika na cvetni prah.

 

CONVERT KV5 TECH 4000 AIR PURIFIER PROJECT MARS 2020 GL EN

 

Zrak zunaj in zrak v notranjih prostorih

V dneh, ko smo veliko doma, včasih ne pomislimo na to, da z zrakom doma ni vse tako, kot bi lahko bilo. Razlika med zrakom doma in zrakom zunaj je namreč velika. Prvi dejavnik, ki vpliva na razliko med notranjim in zunanjim zrakom, je v prvi vrsti odvisno od tega kakšno je naše stanovanje, hiša oz. bivalni prostor. Če je naše stanovanje svetlo, zračno in suho je zrak v njem boljši. Če je naše stanovanje polno vlage in premalokrat zračeno pa je zrak v njem lahko precej slabši in tudi bolj poln alergenov, škodljivih delcev in plesni.

 

Stanje zraka doma

Na stanje zraka v našem stanovanju vplivajo še nekateri drugi dejavniki, kot so domači ljubljenčki, čistost stanovanja, način čiščenja stanovanja, pogostost pranja tkanin, navade, uporaba čistil, sprejev, vrste predmetov – npr. veliko oblazinjenih ali manj oblazinjenih predmetov, igrač… Dejavnikov je res veliko. A vendar z nekaj pozornosti in znanja o tem, kaj lahko storimo v našem domu, lahko kvaliteto zraka doma pripeljemo na precej boljšo in zdravju prijaznejšo raven. Glede tega je dr. Sneža Ulčar povedala: »V zraku je veliko stvari, ki nam lahko škodijo. V stanovanju prednjači pršica, plesni, deodoranti, spreji, para od kuhanja. Zatohel zrak – posebej v splanicah, ko spimo, ko se izloča veliko vlage iz telesa… Kar lahko naredimo, poleg tega, da preživimo čim več časa zunaj, je to, da svoj dom pogosto in na široko zračimo. Naredimo prepih. In takrat globoko, svobodno zadihamo, vstanemo in se razgibamo. Pomagajo pa nam lahko tudi čistilniki zraka.«

 

 

7 ukrepov, ki bodo izboljšali kvaliteto zraka doma

1. Stanovanje na široko zračimo vsaj dvakrat na dan. Pri tem odprimo okna na široko in na prepih za krajši čas. Poskrbimo, da bodo prezračeni vsi prostori našega doma.

2. Poleti in pozimi bodimo pred zračenjem stanovanja pozorni na stanje zraka zunaj. Če je pozimi zrak poln smoga zračimo v trenutkih, ko je zrak bolj čist – na sončne trenutke dneva, na vetrovno razgibane trenutke v dnevu. Poleti zračimo zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko je v zraku manj alergenov.

3. Zmanjšajmo količino predmetov iz blaga, še posebej v primeru, da smo občutljivi na pršico. Sesajmo s kvalitetnimi sesalniki, ki so primerni za alergike.

4. Preverimo svoje stanovanje in skrite kotičke, stene za omarami, če bi se morda kje lahko zadrževala vlaga in plesen. Ob morebitnem pojavu plesni le to hitro in temeljito sanirajmo.

5. Prezračimo po kuhanju, ko se izloči večja količina pare in drugih delcev, ki se sproščajo med kuhanjem.

6. Skrbimo za redno pranje posteljnine, vključno z odejami in vzglavniki. V postelji namreč preživimo veliko časa.

7. Po zračenju poskrbimo za dvig kvalitete zraka s čistilnikom zraka. Samo zračenje bo v naš prostor vneslo novo pošiljko zraka in kisika, vendar s tem tudi delcev iz zunanjega okolja. S čistilnikom zraka, kakršen je Philips čistilnik zraka, bomo nezaželene delce, alergene in pline, kakor tudi viruse in bakterije, odstranili iz zraka, ki ga dihamo.

 

EC FB6 PORTRAIT 1000 AIR PURIFIER PROJECT MARS 2020 GL EN

 

Čist zrak brez onesnaževalcev* v trenutku

Philipsov čistilnik zraka bo poskrbel za nevidne osnaževalce in alergene, ki se lahko prikradejo v naš dom. Zagotavlja, da je zrak v notranjih prostorih čist, že samo z enim dotikom na gumb. Iz zraka odstrani namreč do 99,9 % virusov in aerosolov*.

 

Pametno zaznavanje stanja zraka

S tehnologijo pametnega zaznavanja v realnem času bo čistilnik zraka zaznal in samodejno odstranil vse tri glavne grožnje, ki pretijo čistoči notranjega zraka: delce, škodljive pline in alergene. Deluje lahko na 3 načine: samodejni način, nočni način in turbo način. Enostavno opredeli kakovost zraka v našem domu s preprostim sistemom za barvno označevanje, nameščenim na vrhu čistilnika zraka. Sama osvetlitev naprave pa se samodejno prilagodi okolju v vašem prostoru, kar vam omogoča uporabo vseh koristi brez motenj, tudi ponoči med spanjem deluje skorajda neslišno. V vsakem trenutku lahko tako preverimo kakovost zraka v svojem domu v realnem času, saj venomer prikazuje 3 različne možnosti prikaza: stopnjo alergenov, plini ali PM2,5 v zraku, ki ga dihamo.

 

Tehnologija VitaShield

S posodobljeno tehnologijo VitaShield odstrani 99,97 % delcev velikosti le 0,003 um, vključno s PM2,5, bakterijami, cvetnim prahom in prhljajem hišnih ljubljenčkov. Poleg tega iz zraka odstrani do 99,9 % virusov in aerosolov*, s čimer se zagotovi, da vedno dihate svež zrak. V predfilter se ujamejo prah in lasje, nato pa karbonski filter odstrani škodljive pline ter neprijetne vonjave. Nazadnje je tu še filter NanoProtect HEPA, ki ujame izjemno majhne delce velikosti le 0,003 mikrona. Vrhunska filtracija zagotavlja čist zrak do stopnje CADR 500 m3/uro. Z novim sistemom 3D-kroženja zraka uživajte v čistem zraku v prostoru velikosti 20 m2 v le 6 minutah* – pri modelu iz serije 4000i, pri modelu iz serije 3000i pa v 8 minutah.

 

 

* Iz zraka, ki se pretaka skozi filter, gre za teoretični čas enkratnega čiščenja, ki se izračuna tako, da se vrednost CADR 400 m3/h deli z velikostjo prostora 48 m3 (s predpostavko, da tlorisna površina prostora znaša 20 m2, strop pa je visok 2,4 m).

 

 

 

 

 

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si