Te tri nivoje morate usvojiti, da končno dosežete finančno svobodo

Finančna neodvisnost prinaša posameznikom določen vidik svobode, ki si je želi veliko mladih, da bi lahko brez omejitev uresničili svoje želje. Andrej P. Škraba zato odgovarja na vprašanje, kako lahko to dosežemo.

Redkokdo med mladimi ne pozna Andreja P. Škrabe. Ikonični digitalni profesor je že marsikateremu najstniku pomagal skozi šolsko leto s svojimi brezplačnimi video razlagami matematike. Njegovi poučni posnetki so nakazali trend hibridnega učenja, ki ga je pandemija le še pospešila, digitalizacija pa je postala ključen del šolskega sistema.

Lajf je igra tveganja

Mladi znanja tako ne iščejo več zgolj v učbenikih. Njihov vir informacij vedno bolj izrazito postajata splet in družbena omrežja. Slovensko zavarovalno združenje se je zato izziva finančnega opismenjevanja lotilo na način, ki bi mlade sploh dosegel. Za komunikacijo z mladimi so izbrali internet, kjer so ustvarili poseben LIT ekosistem.

Logičen korak pa je bil tudi, da moči združijo prav z Andrejem P. Škrabo, ki v sklopu projekta LIT (Lajf je igra tveganja) deli svoje nasvete o osebnih financah. Pomen slednjih za doseganje finančne svobode je na razumljiv način razdelal v posnetku na svojem YouTube kanalu, kjer je razkril še, kako že 8 let svoje osebne finance tudi vodi.

Trije nivoji finančne svobode

Andrej pravi, da obstajajo trije nivoji finančne svobode, s katerimi lahko postopoma dosežete finančno neodvisnost.

Prvi nivo je finančna zaščita, kar pomeni, da prihranite toliko denarja, kot imate stroškov za 6 mesecev. Pol leta bi torej v primeru, da nimate službe, lahko shajali brez dohodka. »V življenju se nam dogajajo raznorazne stvari in dobro je, da začnemo razmišljati o tej finančni zaščiti. Torej, da imamo na strani toliko denarja, da lahko nekaj mesecev živimo brez dohodkov,« je razložil.

Finančna varnost je drugi nivo: »To je takrat, ko nam pasivni dohodki, ali vsaj dohodki iz naslova investicij in drugih finančnih instrumentov, prinašajo toliko prihodkov, da lahko pokrijemo vse svoje tekoče stroške.«

Šele na zadnji, tretji nivo je uvrščena finančna svoboda. Andrej pravi, da nastopi takrat, ko prihodki iz vseh finančnih aktivnosti močno presegajo stroške. Denar tako ostaja za nove investicije, ki prinašajo še več kapitala.

Tveganja so na vsakem koraku, tudi na področju financ. Umetnost je v tem, da naredite aktiven korak proti učenju veščin, s katerimi lahko s tem tveganjem upravljate in ga obrnete sebi v prid. Slovensko zavarovalno združenje je za vas na spletni strani lajfjeigratveganja.siFacebook strani in Instagramu zbralo koristne informacije in nasvete ter poenostavljene razlage še tako zapletenih zavarovalniških pojmov.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si