Tek na smučeh – za zdravje, pamet in seksi videz

langlaufen

Globoko zasnežena pokrajina, kristalno čist gorski zrak in sanjska panorama. Ko med tekom na smučeh začutite celo telo in najdete svoj osebni ritem. Ko uživate v spokojnosti narave in se nadihate svežega zraka. Ko lahko pozabite na stres in hektiko vsakdanjega življenje ter se napolnite z vitalnostjo in okrepite svojo vzdržljivost. “Tek na smučeh je mlad in trendovski šport, ki vas naredi zdrave, pametne in seksi,” razlaga dr. Alois Stadlober, ki je leta 1999 kot nordijski športni koordinator za avstrijsko Štajersko in svetovni prvak v štafeti teka na smučeh dobro vedel, o čem govori.

Dejstva o teku na smučeh: hkrati se uporablja 600 mišic, krepita se srce in krvni obtok, je nežen do sklepov, ponuja hujšanje ob sanjski kulisi

Posebnost tekaškega športa je po mnenju Aloisa Stadloberja v tem, da človek odlično sprosti svojo glavo. Ne le da s koncentracijo lažje ostane na utečenih sledeh proge, temveč na progah pusti tudi svoj vsakdanji stres. In zvečer lahko občuti pozitivne reakcije telesa na športno udejstvovanje. Teka na smučeh se je mogoče zelo hitro naučiti, zato Alois Stadlober trdi: “Kdor lahko hodi, lahko tudi teče na smučeh.” Le redko katera druga disciplina na snegu zagotavlja toliko pozitivnih učinkov za telo in duha. Toda pozor: da boste obvarovali vaše sklepe in hkrati obremenili vaše mišice, se je potrebno naučiti pravilne tehnike.

Več namigov Aloisa Stadloberja najdete na: www.steiermark.com/de/urlaub/bewegen-und-natur/langlaufen/tipps-von-alois-stadlober

Tek na smučeh na avstrijskem Štajerskem odlikovan s pečatom kakovosti

Pečat kakovosti tekaških prog je odlikovanje, s katerim se lahko ponašajo le najboljši. Skupno 16 štajerskih tekaških regij izpolnjuje stroge kriterije in nudi ustrezen spremljevalni program. Štajerske tekaške regije s pečatom kakovosti izpolnjujejo vse naslednje minimalne zahteve, ki se redno preverjajo: vsaj ena klasična in ena drsalna proga, minimalna skupna dolžina prog 5 km ter minimalna širina od 4–6 m, označitev z navedbo kilometrov, tekaške smeri in težavnosti (lahka – srednja – težka), zavarovanje z varnostnimi napotki in oblazinjenimi odseki, kjer obstaja možnost padcev, stalno oz. takojšnje urejanje prog ob vremenskih spremembah – naprave za urejanje prog morajo biti opremljene s frezo, ustrezna infrastruktura na izhodiščni točki oz. na mestu vstopa, medicinska oprema in zagotovljen sneg za najmanj 60 dni.

langlaufen-grossarltal-salzburger-land-4-1140x760Kam se odpraviti na tek na smučeh?

Ramsau am Dachstein: Ramsau am Dachstein v regiji Schladming-Dachstein znan kot nordijski raj Avstrije privablja z mrežo tekaških prog vrhunskega razreda. S skupno dolžino 220 km se mreža prog razprostira na nadmorski višini od 1.100 do 2.700 m vseh težavnostnih stopenj.

Ausseerland-Salzkammergut: Štiri tekaška področja, sanjska pokrajina, zagotovljen sneg ter fantastične terme in kopališča čakajo, da jih osvojite. S skupno dolžino 259 km na 23 tekaških progah na nadmorski višini od 650 do 1.650 m prevladujejo optimalni tekaški pogoji. Popoln tekaški užitek vas čaka v Bad Mitterndorfu. Neposredno pred termami Grimming se vključite v 150 km dolgo mrežo prog in zatem svoje mišice ponovno sprostite v savni ali na masaži.

Gesäuse: Tekaški raj Gesäuse leži obdan z mogočnimi stenami Halla. Tu najdete štiri tekaške proge v Hallu vseh težavnostnih stopenj s skupno dolžino 22,5 km.

Vzhodna Štajerska/Oststeiermark: V središču regije Joglland-Waldheimat v osrčju Vzhodne Štajerske leži tekaška proga na nadmorski višini 1.200 m. Zagotovljen sneg zahvaljujoč zasneževanju in nočna razsvetljava sta na voljo vsak torek in četrtek od 18.00 do 21.00 ure. V Naravnem parku Almenland severno od Gradca navdušeni tekači najdejo majhen, a odličen tekaški raj v skupni dolžini 16 km.

Visoka Štajerska/Hochsteiermark: Na Visokem Štajerskem/Hochsteiermark so na voljo številne možnosti za ‘rekreativni tek na smučeh’. Bodisi v Eisenerzu z zagotovljenim snegom in skupno 3 progami, Trofaiachu z 10 km dolgo progo Krumpenloipe, sanjsko zimsko pravljico v Tragößu s svojim Zelenim jezerom/Grüner See in skupno 3 progami oz. progami v Mariazeller Landu, Hohentauernju in Waldu am Schoberpass.

Počitniška regija Murtal: V regiji Murau-Kreischberg in v Naravnem parku Zirbitzkogel-Grebenzen se nahajajo najlepše tekaške proge v regiji Murau. Tudi štajerski Krakau navdušuje s 3 programi, pri čemer je gostom še posebej všeč Pravljična proga/Märchenloipe.

 

Foto: PR

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si