To dejstvo bo spremenilo vaš pogled na sončenje

Poletje je res čudovito. Dnevi so polni sonca, počitka in prijetnih ohladitev v morju, jezeru ali bazenu. A poletje spremljajo tudi neprijetnosti, kot so sončne opekline, zategovanje kože in njena izsušenost. Znano je, da so ultravijolični žarki zelo nevarni, celo karcenogeni, povzročajo kratkotrajne in dolgotrajne poškodbe kože ter jo tudi hitreje starajo. Dermatologi priporočajo, da se izogibamo močnemu soncu med 10. in 15. uro, kožo pa v tem času tudi zaščitimo z oblačili in sončnimi kremami z visokim zaščitnim faktorjem. Ob vseh opozorili se zdi, da o nevarnosti sončenja in poškodbah, ki jih povzročajo ultravijolični žarki, vemo že vse. Utegne pa vas presenetiti, kako dolgo po umiku s sonca se v koži še naprej tvorijo poškodbe. Ko boste prebrali to, boste še bolj pozorni na nego kože po izpostavljanju soncu.

Res je! Procesi, v katerih se poškodujejo kožne celice, se nadaljujejo tudi, ko se s sonca že umaknemo. Raziskava ameriške univerze Yale (februar 2015), objavljena v znanstvenem časopisu Science, je namreč pokazala, da poškodbe v koži nastajajo še do štiri ure po umiku s sonca. Tudi do polovico vseh poškodb torej nastane drugje, na poti domov, v stanovanju, v avtomobilu in ne na plaži. Melanin, naš naravni ten kože in hkrati obrambni sistem, namreč vsrka sevanje UV žarkov in ga nato postopoma sprošča. Do tega dognanja so znanstveniki prišli šele pred dvema letoma.

NIVEA Sun In-Shower osvežujoč losjon po izpostavljenosti soncu / NIVEA SUN vlazilni losjon za nego po sončenju / NIVEA Sun SOS obnovitveni losjon za nego po sončenju

Poskrbite za kožo po izpostavljanju soncu

Za zaščito in nego kože moramo torej poskrbeti tudi po tem, ko se s sonca že umaknemo. Takrat je čas, da kožo, izsušeno od sonca, vetra, soli in klora, intenzivno navlažimo in jo oskrbimo s snovmi, ki ublažijo neprijetne in tudi nezdrave posledice. V veliko pomoč pri tem so nam lahko NIVEA SUN izdelki za nego kože po sončenju: vlažilni losjon za nego po sončenju z oljem avokada bo kožo pomiril, ohranil njeno prožnost in podaljšal poletni ten, SOS losjon za nego po sončenju bo pomagal proti rdečini, saj kožo, poškodovano od UV žarkov, morske soli in klora, hladi, pomiri in jo dolgotrajno navlaži, In-Shower losjon z morskimi minerali pa bo kožo ohladil že med tuširanjem. Vsekakor premišljeno izberite sredstva za nego telesa po sončenju, saj mnogi izdelki kožo le občutno ohladijo, pri tem pa ne odstranijo s telesa škodljivih delcev klora.

Foto: PR

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si